Nieuws Actueel

Vliegtuigcrash Oekraïne: 173 Nederlanders omgekomen

Rik Nizet 18 juli 2014

De vliegtuigcrash van Malaysia Airlines donderdag heeft zeker aan 173 Nederlanders het leven gekost. In het toestel vlogen verder met zekerheid 44 Maleisiërs, 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 1 Canadees en 1 Nieuw-Zeelander mee. Van 20 passagiers is de nationaliteit nog niet vastgesteld.

Ramp klap voor aids-onderzoek'Mijn zwager zat in dat vliegtuig'Aandelen luchtvaart fors onderuitVIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Gitzwarte zomerdagRAMPPLEK: Lijken op daken, in tuinenNIEUWS: Vliegtuigcrash OekraïneMaleisië stuurt een groot team van hulpverleners naar Europa. Het is de bedoeling dat 40 mensen van de luchtvaartmaatschappij in Nederland nabestaanden gaan bijstaan. Daarnaast zullen 62 mensen naar Oekraïne afreizen om daar op de rampplek aan het werk te gaan.

PoetinDe Russische president Vladimir Poetin heeft contact opgenomen met premier Mark Rutte. Hij bracht zijn condoleances over. De tragedie toont volgens hem aan dat er snel een eind moet worden gemaakt aan de crisis in Oekraïne. Volgens het Kremlin wil Poetin een onafhankelijk onderzoek naar de ramp. Putin legde de schuld voor de crash bij de Oekraïense regering in Kiev.

RutteRutte sprak ook met de Amerikaanse president Barack Obama. Obama belde om zijn medeleven te betuigen. De Rijksvoorlichtingsdienst: "Obama en Rutte waren het eens over de noodzaak van grondig onderzoek en dat het nu cruciaal is dat onbelemmerde toegang wordt geboden tot de plaats van de ramp en de vluchtgegevens.''

NabestaandenNabestaanden van de slachtoffers kunnen vrijdag nog niet met een speciale vlucht van Malaysia Airlines afreizen naar Oekraïne, liet de luchtvaartmaatschappij weten. Wel zal het onderzoeksteam van Malaysia Airlines daar aankomen. Het toestel dat dit team vervoert, vliegt vervolgens door om de familieleden op te halen. Wanneer zij kunnen vertrekken, is niet bekend.

Joep LangeNederlander Joep Lange is een van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne. Hij was internationaal vermaard om zijn toonaangevend onderzoek naar hiv en aids. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam kon het overlijden van Lange (1954) nog niet bevestigen. Het ziekenhuis liet wel weten dat "alle gegevens die we nu hebben erop wijzen dat hij in het toestel zat, samen met zijn rechterhand Jacqueline van Tongeren''. De twee waren op weg naar Melbourne, voor de Internationale Aids Conferentie die daar zondag begint.