Nieuws Actueel

Vliegtuigcrash Oekraïne: Gevaar luchtruim Oekraïne bekend

Rik Nizet 23 juli 2014

Een klein aantal landen wist van de risico's van een raketaanval boven Oost-Oekraïne. Zij hebben deze informatie voor zichzelf gehouden en alleen aan de eigen luchtvaartmaatschappijen doorgegeven. Dat heeft voorzitter Nico Voorbach van de Europese pilotenvereniging ECA woensdag gezegd tegen RTL Nieuws.

VIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Gitzwarte zomerdagOPROEP: 'Meneer Poetin, breng mijn kinderen naar huis' RAMPPLEK: Lijken op daken, in tuinenSLACHTOFFERS: 'Het is bijna niet te beseffen'ONDERZOEK: OVSE'ers bedreigd en weggestuurdMH17: Volledige passagierslijstREPATRIËRING: Een overzichtNIEUWS: Vliegtuigcrash OekraïneVluchtmaatschappijen uit de VS, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië hadden volgens Voorbach een waarschuwing gekregen dat als zij in dat gebied zouden komen, op welke hoogte dan ook "er een gevaar was dat er oorlogshandelingen tegen hun vliegtuigen gepleegd zouden worden''.

SchandaligVolgens Voorbach wordt dit soort informatie structureel niet gedeeld met luchtvaarmaatschappijen uit andere landen. De ECA-voorzitter vindt dat schandalig. "Omdat je hier niet praat over inlichtingen of commerciële belangen, maar over mensenlevens”, zegt Voorbach.Videographic: MH17 neergehaald