Nieuws Actueel

Vliegtuigcrash Oekraïne: Mijn zwager zat in dat vliegtuig

Rik Nizet 17 juli 2014

Schiphol vangt nabestaanden van de passagiers van het gecrashte toestel donderdagavond op in Dakota's Café en Bar op de luchthaven. Rond kwart over 8 hadden zo'n 20 familieleden zich daar verzameld. Pers en andere belangstellenden zijn niet welkom.

Vliegtuigcrash Oekraïne: Zeker 154 Nederlanders omgekomenAandelen luchtvaart fors onderuit'Dit is een criminele actie'TOESPRAAK: Volledige speech Frans TimmermansRAMPPLEK: Lijken op daken, in tuinenVIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Zomerdag eindigt gitzwartMH17: Volledige passagierslijstKort nadat alle reguliere gasten het café hadden verlaten, arriveren de eerste groepjes verdrietige familieleden op Schiphol. Ze worden naar Dakota's Café & Bar bij het panoramaterras doorgestuurd. Medewerkers van de marechaussee houden alle anderen tegen.

'Mijn zwager'Eén vrouw meldt zich in paniek bij de afzetting: "Waar moet ik heen? Ik hoor net dat ik me hier moet melden. Mijn zwager zat in dat vliegtuig." Familieleden ondersteunen elkaar. De mensen zijn zichtbaar aangeslagen.

LijkbleekOok een jonge jongen meldt zich. "Moet ik hier zijn?, vraagt hij lijkbleek en compleet verward. De marechaussee laat hem langs de afzetting, de roltrap naar boven op. Hij rent de trap op met twee treden tegelijk, maar eenmaal boven blijft hij verdwaasd staan: hij heeft geen idee waar hij nu naartoe moet.

Welke beroemdheid?Twee reizigers met een enorme stapel koffers op een trolley hebben geen flauw idee waarin ze zijn beland. "Welke beroemdheid komt hier zo aan?", vraagt de man met een grote grijns op zijn gezicht aan een marechausseemedewerker. Die stuurt hem met een strak gezicht de andere kant op.

Betraande gezichtenVlak achter het stel in vakantiestemming komen een man en vrouw met betraande gezichten aan. Bevend en met de handen voor de mond stappen ze zwijgend de roltrap naar het café op. Ook luchthavenmedewerkers met de schrik op hun gezicht gaan naar boven.

TelefoonnummerSchiphol liet in een officiële verklaring over het gecrashte toestel weten: "Vlucht MH17 van Malaysian Airlines is op de vlucht naar Kuala Lumpur ter hoogte van Oekraïne vermist. De vlucht is om 12.14 uur vanuit Schiphol vertrokken. Voor verwanten van passagiers van vlucht MH17 wordt zo snel mogelijk een telefoonnummer bekendgemaakt voor meer informatie en opvang.''

TOESPRAAK: Volledige speech Frans Timmermans