Nieuws Actueel

Vliegtuigcrash Oekraïne: Nederland in shock

Rik Nizet 18 juli 2014

Alle kranten openen vrijdag over de hele voorpagina met de vliegtuigcrash in Oekraïne. De Telegraaf spreekt van een "afschuwelijke moord'', met op de achtergrond een foto van de wrakstukken van het toestel van Malaysian Airlines. Het AD brengt een paginavullende foto van nabestaanden, met de kop 'In shock'.

'Mijn zwager zat in dat vliegtuig'Aandelen luchtvaart fors onderuit'Dit is een criminele actie'VIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Gitzwarte zomerdagRAMPPLEK: Lijken op daken, in tuinenNIEUWS: Vliegtuigcrash OekraïneOok de Volkskrant heeft een foto van de rampplek, met daarboven een uitspraak van premier Mark Rutte: "Een van de ergste luchtrampen uit de Nederlandse geschiedenis''.

EurocrossHulporganisatie Eurocross regelt de hulpverlening aan familieleden en bekenden van mensen die in het neergestorte vliegtuig zaten. Dat meldde de organisatie op haar site. "Op dit moment ontvangt Eurocross veel vragen van bezorgde betrokkenen. Gezien de aard van de calamiteit gaan contacten met familieleden, dierbaren en eventueel andere derden op dit moment via het Ministerie van Buitenlandse Zaken'', schrijft de organisatie, die nauw samenwerkt met het ministerie.

Waar de hulpverlening precies uit bestaat, kan een woordvoerster van Eurocross vrijdagochtend niets zeggen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt dat. "De hulpverlening is erg afhankelijk van wat er aan de hand is. Dit is een uitzonderlijke situatie'', wil de woordvoerster kwijt.

GeborgenReddingswerkers in het rampgebied in het oosten van Oekraïne waar het vliegtuig van Malaysian Airlines crashte, hebben tientallen lichamen gevonden. Tot nog toe zijn 121 doden geborgen, maakten de Oekraïense reddingsdiensten vrijdagochtend volgens persbureau Interfax bekend.

Vermoedelijk neergeschotenDe Boeing 777 werd donderdagmiddag vermoedelijk neergeschoten boven gebied dat in handen is van opstandelingen. Aan boord bevonden zich 298 mensen, onder wie minstens 154 Nederlanders. De opstandelingen hebben de rampplek opengesteld voor Oekraïense eenheden.