Nieuws Actueel

Vliegtuigcrash Oekraïne: Onderste steen moet boven

Rik Nizet 18 juli 2014

Premier Mark Rutte "zal niet rusten'' voordat de onderste steen boven is gebracht en eventuele daders voor het gerecht zijn gebracht. Dat zei hij vrijdagmiddag op het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar een crisiscentrum is.

Ramp klap voor aids-onderzoek'Mijn zwager zat in dat vliegtuig'VIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Gitzwarte zomerdagRAMPPLEK: Lijken op daken, in tuinenNIEUWS: Vliegtuigcrash OekraïneMH17: Volledige passagierslijst"Laat één ding glashelder zijn: als duidelijk wordt dat het een aanslag was, dan moeten de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen. Daar hebben de slachtoffers en hun nabestaanden recht op'', aldus de premier.

Zwarte dozenOnbelemmerde toegang tot de plek des onheils en de zwarte dozen is absoluut noodzakelijk, aldus Rutte. Dat heeft hij met internationale collega's besproken. Rutte belde met de Russische president Poetin, de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en met de Franse president François Hollande.

TimmermansMinister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken reist vrijdag samen met een onderzoeksteam naar Oekraïne voor het onderzoek naar de vliegramp. Dat kondigde hij vrijdag aan. De teams van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Landelijke Team Forensische Opsporing (LTFO) zijn klaar om te vertrekken, zei premier Mark Rutte. Timmermans gaat volgens hem mee, ook om diplomatieke belangen van Nederland zeker te stellen.

Timmermans drong opnieuw aan op een onafhankelijk, internationaal onderzoek naar de crash. Nederland heeft daar ook voor gepleit in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Die raad heeft intussen ook gepleit voor een internationaal onafhankelijkheid onderzoek.