Nieuws Actueel

Vliegtuigcrash Oekraïne: Onduidelijkheid over 196 lichamen

Rik Nizet 20 juli 2014

De lijken van 196 inzittenden van het Maleisische rampvliegtuig zijn waarschijnlijk weggehaald van de plek van de crash. Het is niet bekend waar de lichamen nu zijn en waar ze naartoe worden gebracht.

'Mijn zwager zat in dat vliegtuig''Rebellen moffelen lichamen weg'VIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Gitzwarte zomerdagRAMPPLEK: Lijken op daken, in tuinenNIEUWS: Vliegtuigcrash OekraïneBij de ramp kwamen alle 298 inzittenden van Malaysia Airlines vlucht 17 om het leven. Onder de doden zijn 193 Nederlanders.

SeperatistenDe separatisten gaven zondag aan dat ze tientallen lichamen hebben weggehaald. Die zouden zijn overgebracht naar de stad Donetsk. "Daar blijven ze tot de komst van deskundigen'', zei rebellenvoorman Sergej Kavtaradze. Een Oekraïense regeringswoordvoerder zei dat de separatisten 38 lichamen naar een ziekenhuis in Donetsk hebben gebracht. Hij wist niet waar de andere lichamen waren.

In koelwagensMaar er komt ook andere informatie uit het rampgebied. Zo zou een onbekend aantal lichamen in koelwagens zijn geladen in de plaats Torez, op 15 kilometer van de rampplek. De stoffelijke overschotten zouden naar Ilovaisk worden overgebracht. Die plaats ligt verder naar het oosten, richting de grens met Rusland. De eindbestemming is niet bekend.

VermistAls er inderdaad 196 lichamen zijn geborgen, worden 102 inzittenden nog vermist. De hulpdiensten zoeken in een groot gebied naar wrakstukken, lichamen, eigendommen van de slachtoffers en naar andere spullen. Het zoekgebied is uitgebreid van 25 naar 34 vierkante kilometer. Ook duikers zijn ingezet, om in een meer te zoeken.

'Walgelijk'Door de omgang met de lijken neemt de internationale woede toe. "Walgelijk'', zei premier Mark Rutte zaterdag. In Australië, waar veel slachtoffers vandaan kwamen, groeit de roep om Poetin te weren van een grote internationale top later dit jaar. De Britse premier David Cameron wil dat Europa zich harder opstelt tegen Rusland. "Als president Poetin zijn omgang met Oekraïne niet verandert, moeten Europa en het Westen onze omgang met Rusland veranderen'', schreef hij in de krant The Sunday Times.

Volgens Oekraïne steunt Rusland ook na de crash de separatisten, die het vliegtuig uit de lucht zouden hebben geschoten. Moskou blijft zware en andere wapens naar de rebellen sturen, verklaarde Kiev zondag.