Nieuws Actueel

Vliegtuigcrash Oekraïne: Ramp drukt beurssentiment

Rik Nizet 18 juli 2014

De Europese aandelenbeurzen bleven vrijdag in de greep van de ramp met het Malaysia Airlines-vliegtuig boven Oekraïne. Beleggers durven minder risico te nemen door de oplopende spanningen in het conflict in Oekraïne na de vliegtuigcrash. Ook het Israëlische grondoffensief in de Palestijnse Gazastrook zorgde voor waakzaamheid.

Aandelen luchtvaart fors onderuitVIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Gitzwarte zomerdagRAMPPLEK: Lijken op daken, in tuinenNIEUWS: Vliegtuigcrash Oekraïne"De teneur op de beurzen blijft negatief door de onzekerheid over de gevolgen van de vliegtuigcrash voor de al gespannen verhoudingen tussen Rusland en het Westen. Gezien de relatief beperkte koersverliezen lijkt men te hopen dat het conflict niet verder zal escaleren. Beleggers blijven wel voorzichtig en zoeken hun heil in veiligere beleggingen als staatsobligaties en de Amerikaanse dollar'', aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.

AEX-indexDe AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,7 procent lager op 401,98 punten. De MidKap daalde 1,3 procent tot 619,43 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden 0,3 tot 0,8 procent in. De beurs in Moskou zakte 1,4 procent.

Grootste dalers in de AEX waren uitzender Randstad en maritiem dienstverlener SBM Offshore met verliezen van 2,5 en 2 procent. Het financiële concern ING was de enige stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 0,5 procent.

MidKapIn de MidKap verloor de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM 1,6 procent. Ook de aandelen van andere Europese luchtvaartmaatschappijen gingen omlaag. In Dublin leverde Ryanair 1,3 procent in en in Frankfurt daalde Lufthansa 0,8 procent.

Bij de kleinere bedrijven noteerde Beter Bed onveranderd na publicatie van de kwartaalresultaten. De beddenverkoper heeft de marktomstandigheden in Nederland en Spanje verder zien verbeteren, maar de omzet ging wel verder omlaag.

StockholmIn Stockholm daalde Volvo ruim 5 procent. De op één na grootste vrachtwagenfabrikant ter wereld zag de omzet in het tweede kwartaal dalen. Het Zweedse bedrijf kampte onder meer met een afnemende vraag in opkomende markten in Azië en Zuid-Amerika.

EricssonDe Zweedse maker van telecomapparatuur Ericsson deed het een stuk beter en klom ruim 7 procent. Het bedrijf boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht dankzij groei in het Midden-Oosten, China, de Verenige Staten en India.

De euro was 1,3530 dollar waard, evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent duurder op 103,48 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,4 procent, tot 108,28 dollar per vat.