Nieuws Actueel

Vliegtuigcrash Oekraïne: Tientallen Nederlanders omgekomen bij vliegtuigdrama

Rik Nizet 17 juli 2014

Een Boeing 777 van Malaysia Airlines is donderdag neergestort, mogelijk zelfs neergeschoten, in het oosten van Oekraïne. Vlucht MH17 was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat crashte in Oekraïne zaten zeker 154 Nederlanders. Dat zei vicepresident van Malaysia Airlines Europa Huib Gorter donderdagavond tijdens een persconferentie.

'Mijn zwager zat in dat vliegtuig'Aandelen luchtvaart fors onderuit'Dit is een criminele actie'VIDEO: Videofootage vliegtuigcrashRUTTE: Zomerdag eindigt gitzwartAan boord waren verder 27 Australiërs, 23 Maleisiers, 11 mensen uit Indonesië, 6 uit Groot-Brittannië, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 uit de Filipijnen en 1 Canadees. Van 47 mensen is nog niet duidelijk waar ze vandaan komen.TicketsTussen de 20 en 30 Nederlands sprekende reizigers hebben via WorldTicketCenter.nl en vliegtickets.nl een ticket geboekt voor het donderdag in Oekraïne neergestorte toestel. Eerder was gemeld dat zeker 25 klanten van D-Reizen Vakantiewinkels, Thomas Cook en VakantieXperts mogelijk aan boord zaten van het toestel. Dat aantal kan nog oplopen. Het is onduidelijk of alle klanten daadwerkelijk zijn ingestapt.

KLMKLM kon donderdagmiddag nog geen commentaar geven op de crash. De neergestorte Boeing 777 droeg niet alleen de vluchtcode MH17 van Malaysia Airlines, maar ook de code KL4103 van KLM.

RebellenHet toestel kwam neer in door rebellen gecontroleerd gebied in het oosten van Oekraïne. Een adviseur van de regering in Kiev heeft gezegd dat het toestel is neergeschoten met een luchtdoelraket. De pro-Russische separatisten hebben eerder Oekraïense militaire vliegtuigen neergehaald. Het toestel vloog op 10 kilometer hoogte toen het contact ermee verloren ging. De separatisten ontkennen betrokken te zijn bij de crash. Premier Aleksandr Borodaj van de zelfverklaarde republiek Donetsk noemt het ,,een provocatie van het Oekraïense leger'', als de schuld wordt gegeven aan de pro-Russische separatisten.

SchipholIn vertrekhal 3 op Schiphol, vanwaar het vliegtuig van Malaysia Airlines was vertrokken, was donderdagavond nog geen informatie beschikbaar. Er staat een informatiebalie van Malaysia Airlines, maar die is onbemand.