Nieuws Actueel

Vliegveld Eindhoven mag verder groeien

Van onze redactie 21 juli 2015

Image 5098863

Staatssecretaris Mansveld (Luchtvaart) en Hennis (Defensie) hadden vorig jaar al besloten dat Eindhoven in stappen mocht groeien. In de eerste fase, tot eind dit jaar, kon Eindhoven uitbreiden van 19.000 naar 29.000 vliegbewegingen. Om nog verder te mogen groeien, moest de luchthaven genoeg doen aan duurzaamheid en tegen geluidsoverlast voor omwonenden. Dat is gelukt, concludeert Alders.

Eindhoven heeft wel een paar beperkingen. Zo mogen er elke dag tussen 23.00 en 24.00 uur maar vier vliegtuigen landen. Dat is een jaargemiddelde. ,,Als Eindhoven in de zomermaanden meer vluchten wil, moet het in de rest van het jaar compenseren'', aldus een woordvoerder van Alders. Komt een vliegtuig zonder goede verklaring na middernacht aan, dan moet de vliegmaatschappij 7000 euro boete betalen. ,,Als je kijkt naar de marges in de luchtvaart, is dat een afschrikwekkende boete'', aldus de woordvoerder.

Ryanair

Op zondagochtend tussen 07.00 en 08.00 uur mogen alleen de 'home carriers' Ryanair en Transavia opstijgen en landen. Zij zorgen voor werkgelegenheid op en rond het vliegveld. De anderen mogen pas na 08.00 uur aankomen en vertrekken.

Eindhoven is het tweede vliegveld van Nederland, na Schiphol. Het aantal passagiers is in de afgelopen vijf jaar ongeveer verdubbeld tot 4 miljoen. Het aantal bestemming is in dezelfde periode gestegen van dertig naar meer dan zeventig.