Nieuws Actueel

Reizigers laten tonnen aan kleingeld achter op vliegvelden VS

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4857356

De Transport Security Administration (TSA) schreef 675.000 dollar bij op de begroting. Dat staat gelijk aan een kleine 640.000 euro.

Metaaldetector Voordat reizigers door een metaaldetector lopen, moeten ze eerst hun zakken leeghalen. Portemonnees, sleutels en mobiele telefoons gaan door een aparte scan. Na afloop wordt het meeste spul weer netjes meegenomen, maar het losse kleingeld blijft vaak achter bij de beveiliging.

Vooral op JFK International, het vliegveld van New York, zijn reizigers slordig. Daar bleef 42.550 dollar aan kleingeld achter bij de beveiliging.

Schiphol Het aantal reizigers op JFK is ongeveer hetzelfde als dat op de Nederlandse luchthaven Schiphol. Een woordvoerder van Schiphol kan echter niet zeggen of hier ook zoveel kleingeld wordt vergeten bij de scans en wat er met de eventuele vondsten wordt gedaan. "Wij hebben daar geen gegevens van."

De Amerikanen zien toenemende slordigheid bij de reizigers. Het bedrag aan gevonden kleingeld groeit met de jaren. Zo werd er in 2008 nog 'maar' 383.413 dollar vergeten bij de controles.

Het gevonden geld wordt volgens de TSA gebruikt om de beveiliging van vliegvelden te verbeteren.