Nieuws Actueel

Vloot Transavia verdrievoudigt bijna

Bram de Vrind 10 september 2014

Air France-KLM verwacht de komende 5 jaar 1 miljard euro investeren in budgetdochter Transavia. Dat zegt topman Alexandre de Juniac in een woensdag gepubliceerd interview met de Franse krant Les Echos.

Lees ook:

Transavia wordt spotgoedkoop

Donderdag presenteert Air France-KLM zijn groeistrategie voor de periode tot en met 2020. Transavia speelt daarin een belangrijke rol. Het onderdeel wordt de belangrijkste vakantievervoerder binnen de luchtvaartgroep en moet de strijd aangaan met prijsvechters als Ryanair en easyJet.

37 vliegtuigenDe Franse tak van Transavia groeit volgens De Juniac de komende 5 jaar van 14 naar 37 vliegtuigen. "Dat staat voor 220 tot 250 nieuwe banen voor piloten", zei hij. De vloot van Air France voor korte tot middellange vluchten is door jaren van kostenbesparingen juist gekrompen. Voorwaarde voor de investering in Transavia is wel dat de piloten instemmen met kostenbesparingen.

PrivilegesHet personeel van Air France heeft volgens de topman door de jaren heen privileges opgebouwd waardoor de kosten veel hoger zijn dan bij Transavia. "Het is niet mogelijk om bij Transavia te gaan werken tegen de voorwaarden van Air France, zonder Transavia de nek om te draaien", zei De Juniac.

StakingDe Juniac liet verder weten dat de dreigende staking van piloten bij Air France tientallen miljoenen euro's kan gaan kosten. De piloten dreigen tussen 15 en 22 september het werk neer te leggen uit protest tegen de nieuwe reorganisatieplannen van Air France-KLM.