Nieuws Actueel

VNO-NCW: Zwaar geschut ECB onvoldoende

Rik Nizet 23 januari 2015

Het zware geschut dat de Europese Centrale Bank (ECB) in stelling brengt om de matige economische groei en de lage inflatie in de eurozone te bestrijden, is een "behoorlijk'' positieve maatregel maar is "niet genoeg'', vindt voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Voor structureel herstel van de economische groei en de werkgelegenheid in Europa is volgens hem meer nodig.

Antwoord: Waarom ECB staatsleningen kooptECB koopt staatsobligaties'Effect ECB even afwachten''We moeten geen wonderen verwachten'Dat 'meer' moet van Europese overheden komen. Die moeten aan de slag met structurele hervormingen, serieuze lastenverlichting voor burgers en gerichte groeiprojecten met investeringen van bedrijven en overheden, zegt De Boer.

DeflatiespiraalHet ECB-besluit is volgens de werkgeversvoorzitter positief omdat de centrale bank hiermee de wereld toont dat de eurozone in staat is tot ingrijpen om een dreigende deflatiespiraal te voorkomen. "Het besluit van de ECB is een voorbeeld van daadkracht voor de overheden die nu aan zet zijn om de extra monetaire ruimte te laten neerslaan in groei van de reële economie.''

ECB-president Mario Draghi kondigde donderdagmiddag aan dat de centrale bank in ieder geval in de periode tot en met september volgend jaar zo'n 1100 miljard euro in de Europese economie pompt, vooral via de aankoop van staatsleningen.