Nieuws Actueel

Voedselbank merkt 'niks' van overschot

Lotte Grimberg 13 augustus 2014

Voedselbanken merken vooralsnog weinig van het bestaande overschot aan groente en fruit bij telers. Dat zei Salomon Querido van Voedselbanken Nederland woensdag.

GrenzenHij is bij de overkoepelende organisatie voor de 155 voedselbanken in Nederland verantwoordelijk voor de voedselverwerving. "Misschien dat een enkele voedselbank een lading die bestemd was voor Rusland heeft gekregen. Maar voor ons is het nog niet zichtbaar dat telers met een overschot aan voedsel kampen nu Rusland zijn grenzen heeft gesloten. Wij hebben een tekort aan voedsel'', stelt Querido.

Donderdag voeren Voedselbanken Nederland en boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland overleg om overgebleven voedsel aan de hulporganisatie te leveren. LTO wil een deel van de voedselproducten van de markt halen, om de prijzen te stimuleren.

ZorgvuldigIn het kader van de voedselveiligheid wordt wel extra zorgvuldig met nieuwe ladingen omgegaan, meldt Querido. "Voedsel kan nu soms dagen aan de Russische grens hebben gestaan.''

ArmoedegrensToch is hij blij met elke levering. De Nederlandse voedselbanken bedienen nu 35.000 gezinnen, dat is "slechts'' 4 procent van de gezinnen die onder de armoedegrens leven. Dat komt deels door een gebrek aan voedsel, stelt Querido.

Daarnaast zegt hij dat het voor telers goedkoper is om hun producten aan voedselbanken kwijt te kunnen, dan aan de afvalverwerking. "Vernietigen kost geld, wij niet.''