Nieuws Actueel

Voetballende ZZP'er, opgepast!

Merlijn Ensing 20 maart 2014

Sporten is gezond en leuk, maar blessures liggen altijd op de loer. ZZP’ers kunnen zelfs in de problemen komen als ze niet in staat zijn te werken na een fikse tackel op het voetbalveld. Want wie betaalt dan de schade?

Verzekering vergoedt niet allesJaarlijks lopen sporters in Nederland in totaal 3,7 miljoen blessures op. Een deel daarvan wordt veroorzaakt door gedrag van anderen. Toch moet in Nederland in principe iedereen zijn eigen schade betalen, ook al veroorzaakt een ander het letsel. De schade is pas op een ander te verhalen als diegene onrechtmatig handelt. Met wat extra pech kun je nog met een behoorlijke restschade komen te zitten. Want helaas is het niet zo dat een aansprakelijkheidsverzekering altijd alles vergoedt. Moeilijk te bepalen Bij schade opgelopen tijdens sporten is het extra moeilijk vast te stellen of iemand onrechtmatig handelt. Vaak gelden op een sportveld andere regels dan daarbuiten. Denk alleen al aan een partij boksen. Elkaar een dreun uitdelen binnen de ring is iets heel anders dan wanneer je hetzelfde op straat zou doen. De spelregels hebben hierbij een grote rol. Als je iemand hard tackelt terwijl de bal al meters verder weg is, dan kan je bij schade aansprakelijk worden gesteld. Gebeurt het in een duel, dan is het je eigen verantwoordelijkheid.

Uitspraak Hoge RaadDe Hoge Raad heeft zich in het verleden over sportblessures uitgesproken. Deelnemers aan sport of spel moeten van elkaar ‘tot op zekere hoogte gevaarlijke, slecht gecoördineerde, verkeerd getimede of onvoldoende doordachte handelingen of gedragingen verwachten.’ Met name voor ZZP’ers, die met hun werkzaamheden direct verantwoordelijk zijn voor het voortbestaan van de onderneming, is het dus belangrijk een goede risico-inschatting te maken. En in geval van schade die niet volledig wordt vergoed wordt aangeraden juridische hulp in te roepen.

Lees verder op BC.nl.