Nieuws Actueel

Voetbalmaatjes in Enschede geeft afgedankte voetbalkleding een tweede leven

Van onze redactie 18 augustus 2015

Voetbalmaatjes annina romita

Het idee is van de Enschedese Bianca de la Chambre. Uit nood geboren in een periode waarin het haar gezin in financieel opzicht even wat minder voor de wind ging. Er was geen geld om de contributie te betalen voor haar voetballende zoontje. Ze klopte aan bij de Stichting Leergeld, die vanuit het Jeugdsportfonds de contributie overmaakte. De vereniging stelt meestal het clubtenue (broek, shirt, sokken) beschikbaar. „Maar er is meer”, zegt De la Chambre. „Voetbalschoenen, scheenbeschermers en trainingspakken. Daar zijn vooral de kleinere kinderen nog wel een keer uitgegroeid. Dan wordt het snel een kostbare aangelegenheid.”

Tweedehands voetbalkledingDaarvoor biedt ‘Voetbalmaatjes’ voortaan uitkomst. De coördinatoren De la Chambre, haar partner Gert-Jan Nijhof en Melanie Niks zamelen nu tweedehands voetbalkleding in. Spullen die er nog goed en netjes uitzien. Jonge voetballers van wie de ouders in financiële nood zitten, kunnen zich melden. “We willen op deze manier graag anderen helpen die in een soortgelijke situatie zitten”, licht ze toe.

WinkelDe opzet is om de gesorteerde kleding en andere spullen uit te stallen in een winkeltje. De initiatiefnemers hebben de beschikking over een ruimte in een groot bedrijfspand aan de rand van het centrum. De eerste goederen zijn al ingebracht en een Oldenzaalse sportzaak leverde twintig tenues af en vijftig paar sokken. De la Chambre is er verguld mee. „Voor de goede orde”, zegt ze, „het gaat niet om clubtenues, die stellen de verenigingen vaak zelf ter beschikking. Wij bieden andere shirts en broeken aan, trainingspakken, schoenen, keepershandschoenen en scheenbeschermers.”

AanmeldenKinderen worden naar Voetbalmaatjes doorgestuurd door de stichting Leergeld of de voetbalclubs. Ze kunnen zich ook via de website aanmelden. In dat geval polsen de mensen van het project bij Stichting Leergeld of de voetbalclub of deze persoon er daadwerkelijk voor in aanmerking komt. Voetbalmaatjes mikt op voetballers in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Aanvankelijk zou het project alleen bij Rigtersbleek gaan draaien, maar de reacties waren zo positief dat nu alle voetbalclubs in de stad mee kunnen doen. Tot nu toe hebben zeven clubs aangehaakt: Avanti Wilskracht, De Tubanters, Sportclub Enschede, Victoria’28, Vosta, UDI en Rigtersbleek zelf. Binnenkort wordt op de sportcomplexen een container geplaatst waar afgedankte voetbalspullen in kunnen worden gegooid. Verder ontfermen de Voetbalmaatjes zich over de gevonden voorwerpen die jaarlijks in de kleedkamers achterblijven en nooit worden opgehaald.

Foto: Annina Romita