Nieuws Actueel

Milde vorm van vogelgriep in Barneveld (video)

Van onze redactie 12 maart 2015

Image 4285742

Milde variant Circa 30.000 kippen van het bedrijf, die ook naar buiten konden, worden direct geruimd. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een milde H7-variant. Het departement verwacht vrijdag uitsluitsel.

Vervoersverbod In een zone van ruim 1 kilometer rond het pluimveebedrijf geldt een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. In dit gebied bevinden zich nog 17 pluimveebedrijven die worden gecontroleerd. In de zone geldt ook een ophok- en afschermplicht voor pluimveebedrijven.

De maatregelen gelden voor 3 weken. Een milde variant kan zich ontwikkelen tot een zeer besmettelijk en dodelijke variant en daarom is ingrijpen nodig.

Bij de laatste uitbraak werd geen vogelgriep vastgesteld in Barneveld. Wel werden er op een Barnevelds bedrijf uit voorzorg 8.000 eenden geruimd. Dat gebeurde omdat daar een vrachtwagen was langsgekomen die ook bij een bedrijf in Kamperveen was geweest waar vogelgriep was aangetroffen. Barneveld ligt midden op de de Veluwe en is het hart van de Nederlandse pluimveesector.

Begin november werd een voor de dieren dodelijke variant van vogelgriep vastgesteld op een kippenboerderij in Hekendorp en later dook de ziekte ook op in Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude. De griep is toen waarschijnlijk overgebracht door wilde eenden. Het pluimvee op de bedrijven moest lang binnenblijven. Sinds eind november werden geen nieuwe besmettingen vastgesteld, maar de kippen en eenden mochten pas begin februari weer naar buiten.

Secretaris Jan Brok van de NVP zegt dat de sector daar niet blij mee was: "De natuur zit nog vol met de stoffen die de ziekte kunnen veroorzaken."

Barneveld heeft ruim 3 miljoen kippen binnen de grenzen en behoort daarmee tot de gemeenten in Nederland met het meeste pluimvee. Ook de gemeente Ede, die aan de zuidkant grenst aan Barneveld, staat in de landelijke top-3.