Nieuws Actueel

'Volatiele handel in New York'

Van onze redactie 15 januari 2015

Beleggers op Wall Street kregen voorbeurs cijfers te verwerken over de uitkeringsaanvragen en de producentenprijzen. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering steeg vorige week onverwacht naar 316.000. Economen rekenden in doorsnee op 290.000 aanvragen.

Daarnaast daalden de producentenprijzen in de Verenigde Staten in december met 0,3 procent in vergelijking met de voorgaande maand. De daling was iets sterker dan economen gemiddeld hadden voorzien.

Boeken

Onder de aandelenkoersen die zullen bewegen op bedrijfsnieuws behoren onder meer de banken Citigroup en Bank of America die hun boeken openden.

Als gevolg van de toenemende onrust op de financiële markten en de opmars van de dollar verdampten de opbrengsten van de handel van Citigroup in de laatste drie maanden van vorig jaar.

Volatiliteit

Ook Bank of America had last van de volatiliteit op de markten. De winst van het concern over de afgelopen maanden viel lager uit dan een jaar eerder. Ook afschrijvingen droegen bij aan de daling van de winst.

De Amerikaanse winkelketen Target gaf aan dat het zijn 133 winkels in Canada gaat sluiten. Volgens het bedrijf is het onwaarschijnlijk dat de Canadese activiteiten op korte termijn winstgevend worden.

Druk

Elektronicaketen Best Buy staat voorbeurs flink onder druk na een tegenvallende verwachting voor de verkoop in de eerste helft van dit jaar.

Miljardair Carlos Slim, de Mexicaanse eigenaar van telecombedrijf América Móvil, verdubbelde zijn belang in The New York Times. Slim kocht voor ruim 100 miljoen dollar aan aandelen van het beursgenoteerde krantenbedrijf en bezit nu een aandeel van 17 procent.

De Dow-Jonesindex eindigde woensdag 1,1 procent in de min op 17.427,09 punten. De brede S&P 500 zakte 0,6 procent tot 2011,27 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 4639,32 punten 0,5 procent onder de slotstand van dinsdag.