Nieuws Actueel

Volkswagen gebouwd door DDR-gevangenen

Jeroen Jansen 15 januari 2014

West-Duitse bedrijven als Aldi en Volkswagen hebben in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw gebruikgemaakt van de arbeid van gevangenen in Oost-Duitsland. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, zo berichtte de omroep ARD dinsdag.

De ondernemingen zeggen niet te hebben geweten dat de producten die zij uit de DDR betrokken, door gevangen waren gemaakt. Het valt volgens het onderzoek moeilijk te achterhalen of dit ook daadwerkelijk zo is.

In 2012 bood Ikea zijn excuses aan voor het, niet bewust, gebruik van Oost-Duitse gevangen voor de productie van artikelen. Uit het onderzoek in archieven van de Oost-Duitse veiligheidsdienst Stasi blijkt dat ,,Ikea slechts het topje van de ijsberg is'', aldus een van de onderzoekers.

Volgens de studie konden bedrijven, die er voor kozen om zaken te doen met een dictatuur, er nooit zeker van zijn of de producten die zijn betrokken onder normale omstandigheden waren gemaakt. De ondernemingen zouden hun archieven moeten openen om meer duidelijkheid over die periode te verschaffen. Dit zou mogelijk ook de weg kunnen openen naar compensatie voor slachtoffers.

Circa 10 procent van alle gevangenen in de DDR zat vast om politieke redenen.