Nieuws Actueel

Volkswagen vervangt software

Rik Nizet 29 september 2015

Volkswagen merk 335

Volkswagen gaat de 11 miljoen dieselauto's die zijn uitgerust met software die de uitstoot kan manipuleren van nieuwe software voorzien zodat aan de regels wordt voldaan. Volgens de nieuwe topman Matthias Müller zijn omvangrijke plannen opgesteld voor de vervanging die voorgelegd zullen worden aan toezichthouders.

Klanten van Volkswagen worden binnen enkele dagen op de hoogte gesteld van het plan. Müller legde het voornemen voor aan ongeveer duizend topmanagers van het autoconcern maandagavond op het hoofdkantoor in Wolfsburg.

Het gaat om dieselauto's die tussen 2009 en 2015 zijn gebouwd. Het gaat om wereldwijd 5 miljoen Volkswagens, 1,8 miljoen Volkswagen-bedrijfswagens, 2,1 miljoen Audi's, 1,2 miljoen Skoda's en 1 miljoen andere types, waaronder Seats.

Naar de garage?Het is niet duidelijk hoeveel auto's in Nederland terug naar de garage worden geroepen. Volkswagenimporteur Pon is nog bezig dat in kaart te brengen, zei een woordvoerder. Hoe lang die inventarisatie gaat duren, en hoe klanten die het betreft uiteindelijk worden geïnformeerd, is evenmin bekend.

Volgens Müller is er een lange weg te gaan en er moet veel werk worden verzet voordat het vertrouwen in Volkswagen weer is hersteld. Daarbij zal slechts stap voor stap vooruitgang worden geboekt en zullen er tegenslagen zijn, aldus de vrijdag benoemde bestuursvoorzitter.

De Duitse vakbond IG Metall haalde dinsdag hard uit naar Volkswagen. Volgens de bond zorgt het dieselschandaal voor enorme schade voor de voertuigen, het autoconcern en Duitsland als geheel. IG Metall-voorzitter Detlef Wetzel vergeleek de fraude met de financiële crisis.

Wetzel verklaarde verder dat de werknemers van Volkswagen niet de dupe mogen worden van het gesjoemel met de uitstootnormen. De verantwoordelijken moeten worden gevonden en persoonlijk verantwoording afleggen voor de fraude. Dat is de taak van justitie, aldus de vakbondsvoorzitter.