Nieuws Actueel

Volvo-trucks minder in trek

Rik Nizet 18 juli 2014

Het Zweedse industrieconcern Volvo heeft in het tweede kwartaal de omzet licht zien dalen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die vrijdag werden bekendgemaakt. Het bedrijf kampte onder meer met een afnemende vraag naar vrachtwagens in opkomende markten in Azië en Zuid-Amerika.

De omzet kwam uit op 72,6 miljard kroon (7,9 miljard euro) tegenover 72,8 miljard over dezelfde periode vorig jaar. Het operationeel resultaat steeg naar 3,6 miljard kroon, van 3,3 miljard kroon een jaar eerder. De op één na grootste vrachtwagenfabrikant ter wereld zag de orderontvangst met 5 procent dalen.

VrachtwagenverkoopDe vrachtwagenverkoop is goed voor circa twee derde van de totale opbrengsten bij Volvo. Verder maakte het industrieconcern onder meer bussen, graafmachines en scheepsmotoren. De gelijknamige autofabrikant werd in 1999 verkocht aan het Amerikaanse Ford.

Volvo zei verder dat het op koers ligt om de eerder aangekondigde besparing van 9 miljard kroon eind 2015 te hebben gerealiseerd. Als onderdeel van die besparing verliezen 4400 mensen hun baan. Circa 1200 werknemers hebben het bedrijf ondertussen verlaten. Bij het concern werken in totaal 108.600 mensen.