Nieuws Actueel

Voor het eerst entertainment bij Sail 2015

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

De komende editie van Sail 2015 in Amsterdam zal voor het eerst ook entertainment bevatten. Elke avond is er op een groot ponton op het IJ een muzikaal en cultureel programma waar "grote Nederlandse sterren op het podium komen te staan.''

Dat zei Erwin van Lambaart woensdag bij de presentatie van de hoofdlijnen voor de 9e editie van het maritieme spektakel, dat volgend jaar plaatsvindt van 19 tot en met 23 augustus. De theaterproducent is aangetrokken om te helpen met het organiseren van activiteiten rond Sail.

VuurwerkshowVoor het ponton komt een tribune te staan, waarvoor het publiek waarschijnlijk een kaartje moet kopen. Daarnaast kunnen belangstellenden in bootjes en sloepen op het water meegenieten van de optredens. Het entertainmentprogramma is elke avond tussen 20 en 22 uur, vlak voor de traditionele vuurwerkshow boven het IJ.

HavenNet als bij voorgaande edities zullen zo'n 600 schepen naar de Amsterdamse haven komen, waaronder ongeveer 20 zogeheten tall ships (grote zeezeilschepen). Daarnaast zullen ook vele historische schepen, koopvaardijschepen, marineschepen en moderne zeilschepen te bezichtigen zijn.

Rijke verledenDe komende editie heeft als thema 'Van gouden verleden naar gouden toekomst', doelend op wat Nederlanders kunnen leren "van hun rijke verleden''. De organisatie wil ook meer jongeren, het bedrijfsleven, de ondernemers in de Amsterdamse binnenstad en culturele instellingen betrekken bij het nautische evenement.

Daarvoor wordt het Sail-terrein onderverdeeld in vijf 'oceanen', waarbij elke oceaan zijn eigen kleur heeft. Zo liggen de schepen in de 'oranje oceaan', is het centrum van Amsterdam de 'rode oceaan' en zijn er activiteiten voor jongeren in de 'witte oceaan'. Voor 'jonge talenten' is de 'Sail Academy' opgericht, waar ruim 50 studenten werkervaring kunnen opdoen door mee te helpen met de organisatie.

PublieksevenementSail, dat eens in de 5 jaar wordt gehouden, is het grootste publieksevenement van Nederland. Er komen tussen de 1,5 en 2 miljoen mensen op af. De eerste editie was in 1975.