Nieuws Actueel

Voor loonbedrijf Postel staan hoogtijdagen voor de deur

Van onze redactie 1 oktober 2015

Loonbedrijf Postel Hans Peters Reiniervan Willigen

Hij drukt een maïskorrel fijn tussen duim en wijsvinger. „Kijk”, zegt Hans Peters, „er komt nog wat vocht uit en dat is niet goed. Als een korrel helemaal droog is, dan is het tijd om de maïs te oogsten.” Desondanks heeft hij deze week al een hakselaar op pad gestuurd om het eerste perceel maïs van dit jaar te oogsten. „Dat was in Duitsland. Rijp of niet, de maïs moest van het land omdat er voor 1 oktober een nieuw gewas gezaaid moest worden.”

Hard werkenPeters haalt zijn schouders op. Het is simpel: als een boer belt, stuurt hij zijn mensen op pad. Wat dat betreft kan hij zijn borst natmaken, want zaterdag begint voor loonbedrijf Postel en collegabedrijven de jaarlijkse maïscampagne. En hij weet als geen ander wat dat inhoudt: vijf weken lang hard werken, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, zes dagen per week en als het moet zondags ook. Met het voorjaar, als Postel het land van verschillende boeren in Noordoost-Twente moet bewerken, is de maand oktober de drukste tijd van het jaar. „Vóór de Koale Karmis in Ootmarsum, begin november, moet alle maïs van het land zijn, dan is het goed.”

Hans van de WummeAls planner is de 46-jarige Hans Peters, beter bekend als ‘Hans van de Wunne’, de spin in het web bij Postel. De boeren die hun maïs gehakseld willen hebben, maken daarvoor een afspraak met hem en hij stuurt vervolgens zijn mensen op pad. Met zijn ruim 27-jarige ervaring ‘in het vak’ ontgaat hem niets. Hij is erbij als de eerste machines ’s ochtends in alle vroegte op pad gaan, ook al is het voor vijf uur. En niet zelden is Peters er ’s avonds laat ook nog bij als de laatste machines ‘thuis komen’ op de basis aan de Wiemselweg tussen Tilligte en Ootmarsum. Voor hem geldt: ‘wel hoogspanning maar geen chaos en geen gekkenwerk’. „We weten hier precies wat we doen.” En hij verklaart heel nuchter zijn arbeidsethos: „Mijn werk is mijn lust en mijn leven.”

500 bunderZo’n 500 bunder maïs liggen er in Noordoost-Twente de komende weken te wachten op Peters en Postel om gehakseld te worden. De kwaliteit van de maïs, weet Peters al bij voorbaat, is goed. „Bovengemiddeld. Ook de opbrengst is goed; de kolven zien er overal goed uit.” Dat de maïs nog niet helemaal rijp is, verbaast hem. Hij heeft er geen verklaring voor. „De omstandigheden waren dit jaar goed; desondanks was de maïs vorig jaar eerder rijp.”

Drie hakselaarsDrie hakselaars heeft Postel in bedrijf: imposante machines van 250.000 euro per stuk en met 2 meter hoge banden. Twee ervan worden ingezet op het hoogtepunt van de maïscampagne over enkele weken. Een hakselaar kan 6 rijen maïs tegelijk aan en de ander liefst 8. Elke hakselaar wordt vergezeld door twee grote silagewagens waar 30 á 35 kuub maïs in kan. Is het perceel groter dan 3 hectare dan komt er een derde silagewagen bij; is de afstand groter dan gemiddeld dan wordt er zelfs een vierde silagewagen ingezet voor het transport van de maïs van het land naar de boerderij.

ContinuïteitBelangrijk is de continuïteit. „De hakselaar moet voortdurend blijven rijden en niet elke keer enkele minuten wachten op de volgende silagewagen. Tijd is immers kostbaar.” Dat vergt een goede afstemming en een goed samenspel van de chauffeurs. „Daarom werken wij ook zoveel mogelijk met vaste teams. De chauffeurs weten dan precies wat ze aan elkaar hebben en hoe ze in bepaalde situaties reageren. Dat moet ook, zeker als het duister is. Juist dan moeten ze elkaar blindelings kunnen vertrouwen.”

OngelukkenDe grootste angst van Peters is: persoonlijke ongelukken. „Want we werken immers met groot en zwaar materieel. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Gelukkig zijn we ervan gevrijwaard gebleven. Technisch malheur is ook vervelend, maar dat is altijd op te lossen.” Het is tijdens de maïscampagne hard werken voor iedereen die erbij betrokken is. „Maar”, weet Peters, „het is ook een gezellige tijd. We hebben ook veel lol met elkaar. Er ontstaat onderling een grote mate van kameraadschap. Het heeft ook wel iets om met z’n allen zo’n enorme klus te klaren. Als de campagne erop zit en alles is goed gegaan, zijn we tevreden. Helemaal als we dan ook nog iets verdiend hebben.”

Foto: Hans Peters, planner van Loonbedrijf Postel. (Reinier van Willigen)