Nieuws Actueel

Vooral Almere en Lelystad kampen met werkloosheid

HENRY VAN DER WAL 22 december 2015

Zeewolde straatbeeld flevoland

ING weet het zeker: de economie groeit volgend jaar, de werkloosheid zal dalen. Een kijkje in de glazen bol van de bank stemt gematigd positief, aldus De Stentor.

Nergens in Nederland is de werkloosheid hoger dan in Flevoland. Volgend jaar daalt het werkloosheidscijfer weliswaar tot 8,4 procent, maar ligt dan altijd nog twee procent boven het landelijk gemiddelde. Vooral in de grote kernen Almere en Lelystad zijn veel mensen werkloos. Bijna eenvijfde is jonger dan 25 jaar. Daarmee heeft Flevoland de hoogste jongerenwerkloosheid.

Diep dalDit blijkt uit een economische analyse en vooruitblik op 2016, die vandaag is uitgebracht door INGBank. Aan de andere kant behoort Flevoland tot de top 3 van provincies met economische groei. Die komt dit jaar uit op 3 procent en volgend jaar naar verwachting op 2,8 procent. Het landelijk gemiddelde komt op 2,5 procent.

Flevoland kwam uit een diep dal. Hoge hypotheekschulden bij particulieren en hoge werkloosheid zorgden in de afgelopen jaren voor een zeer laag consumentenvertrouwen. Nu het economisch weer iets beter gaat, laat de consument langzaam de teugels vieren.