Nieuws Actueel

Vooral voor hoger opgeleiden meer banen in Twente

Van onze redactie 16 september 2015

Vacatures Thinkstock

Momenteel zijn er 3488 vacatures in Twente. Daarbij gaat het vooral om hoger opgeleiden in ICT, onderwijs, financieel- en administratieve beroepen en in de gezondheidszorg, blijkt uit een toelichting van onderzoeker Wim de Jong. "Een verzorgende op niveau 2 zal er weinig van merken."

TransportsectorWel constateert hij in de transportsector ook een toename van de vraag naar chauffeurs. Verder zijn er in technische en bouwbedrijven steeds meer vacatures op middelbaar niveau. "Monteurs komen bijvoorbeeld gemakkelijker aan het werk in Twente."

Aantrekken van de bouw Het ING Economisch Bureau stelde onlangs de prognose voor economische groei in Twente op 2,1 procent, iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat wordt verklaard door het aantrekken van de bouw en verhoogde ramingen voor de maakindustrie: twee sectoren die in deze regio sterk zijn vertegenwoordigd.

23.000 werklozen Twente telt volgens de regionale arbeidsmarktmonitor nu ongeveer 23.000 werklozen. Ten opzichte van eind vorig jaar is dat een afname met 646 personen, een daling van 7,3 procent naar 7,1 procent. Daarmee zit deze regio nog 0,2 procent boven het landelijke werkloosheidspercentage.Twente had in juli te maken met een lichte stijging van het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering. Vooral een gevolg van seizoensinvloeden en het eenmalige effect van de wijziging van het ontslagrecht per 1 juli, concluderen de onderzoekers van de Regio Twente.Ze stellen vast dat ondanks de stijging van het aantal vacatures slechts vier procent van de Twentse ondernemers beschikbaarheid van personeel ziet als een belemmering voor hun bedrijf. "Voor het grootste deel van de arbeidsmarkt geldt dat deze nog zeer ruim is."De werkloosheid treft vooral ouderen. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar zijn er in Twente 9,7 procent meer 50-plussers als werkzoekende ingeschreven bij het UWV. Dat is een grotere groei dan in andere leeftijdsgroepen tezamen.

Migratie "Voor ouderen moeten we vooral inzetten op migratie van werk naar werk. Daarmee worden de risico's verkleind dat deze groep langdurig zonder werk komt te zitten", aldus de Enschedese wethouder Patrick Welman, voorzitter van het Twentse portefeuillehoudersoverleg arbeidsmarkt.

Foto: Thinkstock