Nieuws Actueel

Voorkom deze valkuilen

Tuxx.nl 2 december 2015

Degrootstevalkuilenstartersondernemen1065 1

De persoonlijke valkuilen van een startende ondernemer.Lees ook:Zo houd je een vlammende presentatieZo haal je het onderste uit de kan tijdens een onderhandelingl Onvoldoende voorbereidingHet bedrijfsplan is niet goed doordacht en je loopt tegen problemen aan waar je nog geen rekening mee hebt gehouden. Valkuil voorkomen: Schrijf een goed ondernemingsplan. Tijdens het schrijven van een ondernemingsplan wordt je ‘gedwongen’ om over verschillende aspecten na te denken en kom je stap voor stap tot oplossingen voor eventuele problemen.

Onrealistische financiële verwachtingenDe omzet valt tegen, de kosten zijn te hoog en het duurt langer dan verwacht voordat er winst wordt gemaakt.Valkuil voorkomen: Maak een financieel plan als onderdeel van je ondernemersplan. Laat dit eventueel toetsen door een financieel adviseur, accountant of de KvK.

Te weinig bluf of durfJe had verwacht dat je product of dienst zichzelf wel verkoopt, maar dit valt in de praktijk toch tegen. Of je bent niet helemaal zeker van je eigen product.Valkuil voorkomen: Ga netwerken, stap op klanten af en overtuig mensen van jouw product of dienst, ook al ben je er zelf nog niet helemaal zeker van. Als je ziet dat mensen enthousiast zijn dan wordt je vanzelf zekerder. Maar ook als het niet meteen lukt, niet opgeven! Ondernemen is een kwestie van durven, doen en doorzetten.

Slechte balans tussen werk en privélevenSlapend rijk worden is maar voor weinigen weggelegd. De nieuwe onderneming kost veel meer tijd en energie dan verwacht en er blijft weinig over voor het thuisfront, je sociale leven en hobby’s.Valkuil voorkomen: Betrek partner, familie en/of vrienden bij je plannen. Zorg dat je partner begrijpt hoeveel tijd het van je zal vragen en wees er zeker van dat hij/zij achter je staat. Maak een reële planning en weeg af of je werkelijk bereid bent om er andere dingen voor te laten. Schakel eventueel een coach in om je te helpen bij time management of het stellen van grenzen.

Valkuilen in de bedrijfsvoering

Onduidelijke afsprakenKlanten, leveranciers, zakenpartners of investeerders hebben mondelinge toezeggingen gedaan, maar komen deze niet na.Valkuil voorkomen: Leg afspraken duidelijk vast en laat deze ondertekenen. Zorg dat de voorwaarden voor alle partijen duidelijk zijn.

Verkeerde huisvestingHet gehuurde of gekochte pand heeft niet de juiste grootte, bereikbaarheid of locatie. Valkuil voorkomen: Denk goed na over de voorwaarden waar het pand aan moet voldoen bijv. bereikbaarheid, opslagmogelijkheden, uitbreidingsmogelijkheid en locatie t.o.v. klanten, leveranciers en concurrenten.

VoorraadbeheerDe voorraad is te groot of te klein.Valkuil voorkomen: Onderzoek de omloopsnelheid van jouw producten. Een te grote voorraad kost veel geld en een te kleine voorraad geeft leveringsproblemen.

Tegenvallende verkoopJe producten verkopen niet zo goed als je had verwacht.Valkuil voorkomen: Onderzoek de markt voor je producten, zitten klanten werkelijk te wachten op het product? Kijk of je het product ook aan een andere doelgroep of (buitenlandse)markt kunt verkopen. Stel een goed marketingplan op en volg eventueel een verkooptraining.

Lees de overige valkuilen hier.