Nieuws Actueel

Voorlopige aanslag verrast 500.000 mensen

Van onze redactie 14 januari 2015

Ze krijgen de brief voor het eerst omdat de fiscus dit jaar gebruiktmaakt van recentere gegevens, aldus een woordvoerder woensdag.

Opheldering Tweede Kamerleden van de PVV en de PvdA stelden de brieven woensdag in de Kamer aan de orde, nadat ze mails hadden gekregen van verraste burgers. Ze willen opheldering van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

CDA en VVD wezen de collega's er echter op dat de brieven het gevolg zijn van het jongste belastingplan van Wiebes, waar de Kamer vorig najaar zelf mee instemde. Wel gaven ze toe dat veel mensen de brief ,,rauw op het dak'' is gevallen. Ze vinden dat de Belastingdienst er actiever voorlichting over moet geven.

Korting Met de voorlopige aanslag voor 'nieuwe' mensen komt Wiebes ook tegemoet aan de wens van de Kamer om vooraf meer duidelijkheid te geven over de hoogte van het te betalen bedrag.

Volgens de Belastingdienst hebben de blauwe enveloppen bij de nieuwe ontvangers nog niet geleid tot veel meer belletjes naar de Belastingtelefoon. In totaal krijgen 2 miljoen mensen in deze periode een voorlopige aanslag over 2015. Wie moet betalen krijgt een korting als hij dat voor de 'deadline' in de brief doet. De meeste mensen krijgen via hun hypotheekrenteaftrek overigens geld terug.