Nieuws Actueel

Voorzichtig herstel op beurzen

Van onze redactie 7 september 2015

Image 5218762

,,De beurzen tonen wat herstel, maar echt overtuigend is het niet. Vooral de zwaar afgestrafte aandelen worden na de overdreven koersval op vrijdag weer opgepikt", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. ,,Hoewel een renteverhoging in de Verenigde Staten door het banenrapport van afgelopen vrijdag niet dichterbij is gekomen, blijft de onzekerheid over het rentebeleid van de Federal Reserve de markt in de greep houden", benadrukte Versteeg.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,6 procent hoger op 435,53 punten. De MidKap zakte 0,2 procent naar 652,86 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen 0,2 tot 0,5 procent.

ING

Grootste stijgers in de AEX waren ING en Heineken met plussen van 1,3 procent. Digitaal beveiliger Gemalto stond onderaan met een verlies van meer dan 1 procent.

Op de lokale markt won Inverko 38 procent aan beurswaarde, en steeg daarmee naar 10 eurocent per aandeel. Het recyclingsbedrijf praat met diverse partijen over strategische samenwerking en het verwerven van een eventueel belang in de onderneming. Inverko meldde ook twee nieuwe contracten.

Glencore

Glencore won in Londen 4 procent. De mijnbouwer en grondstoffenhandelaar kondigde een pakket maatregelen aan om het vertrouwen van aandeelhouders te herstellen na de koersval dit jaar. Glencore wil onder meer zijn schuldenlast verlagen, nieuwe aandelen uitgeven, het dividend verlagen en onderdelen verkopen.

In Frankfurt noteerde Lufthansa nagenoeg onveranderd. De piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij leggen dinsdag opnieuw het werk neer. Lufthansa heeft het al anderhalf jaar aan de stok met zijn piloten vanwege bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden.

De euro was 1,1165 dollar waard, tegen 1,1120 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 45,56 dollar. Brentolie zakte ook 1 procent in prijs en kostte 49,06 dollar per vat.