Nieuws Actueel

'Voorzichtige opening Europese beurzen’

Van onze redactie 23 maart 2015

Image 4820688

"De AEX schurkt tegen de 500 punten aan, maar zal mogelijk iets lager gaan beginnen. Ook in de rest van Europa lijkt de handel voorzichtig van start te gaan. Er staan voor maandag weinig richtinggevende cijfers op het programma en ook in de rest van de week blijft het relatief rustig", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Als gevolg van de jaarlijkse herweging behoren verzekeraar NN, tankopslagbedrijf Vopak en industrieel toeleverancier Aalberts Industries vanaf maandag tot de 25 fondsen in de AEX. Zij nemen de plaats in van dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro en SBM Offshore en van vastgoedbedrijf Klépierre.

Belang Fugro liet voorbeurs weten dat baggeraar Boskalis ,,onverwacht en ongevraagd'' zijn belang in het bedrijf heeft uitgebreid. Boskalis kondigde vrijdag nabeurs aan zijn belang in de bodemonderzoeker te hebben uitgebouwd tot 25,1 procent. Het bedrijf herhaalde dat het niet uit is op een overnamebod. Fugro gaf opnieuw aan veel te hechten aan zijn positie als onafhankelijk bedrijf.

De aandacht blijft verder uitgaan naar het Griekse schuldendrama. De Griekse premier Alexis Tsipras en de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontmoeten elkaar maandag in Berlijn. De Griekse regering moet de eurolanden overtuigen van haar wil om de Griekse economie verder te hervormen. Op die manier kan een nieuwe uitbetaling van de eerder beloofde noodkredieten worden veiliggesteld.

Nike In het Verre Oosten lieten de aandelenmarkten maandag een gemengd beeld zien. In Tokio trokken beleggers zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street en eindigde de Nikkei 1 procent hoger op een nieuw 15-jarig hoogtepunt.

De aandelenmarkten op Wall Street gingen vrijdag met winst het weekeinde in, na sterke kwartaalresultaten van sportkledingfabrikant Nike. De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent hoger op 18.127,72 punten en de brede S&P 500 steeg eveneens 0,9 procent, tot 2108,06 punten. Technologiebeurs Nasdaq ging 0,7 procent vooruit tot 5026,42 punten.

Mijlpaal In Amsterdam wist de AEX-index vrijdag een mijlpaal te doorbreken. De graadmeter stond kortstondig boven de 500 punten, een stand die sinds 8 januari 2008 niet meer was bereikt. De hoofdindex van het Damrak sloot uiteindelijk 0,6 procent hoger op 499,12 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 753,81 punten.

Ook elders in Europa waren beleggers positief gestemd. De hoofdgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt sloten tussen de 0,9 en 1,2 procent hoger.

De euro was maandag voorbeurs 1,0797 dollar waard, tegen 1,0840 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 45,72 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 54,52 dollar per vat.