Nieuws Actueel

Voorzichtige winst voor AEX

Caroline Spilt 31 maart 2015

Aex4 middelgroot

De aandelenbeurs in Amsterdam ging dinsdagochtend voorzichtig omhoog na een vrijwel vlak begin van de handel. Ook de andere Europese effectenmarkten lieten op de laatste dag van het eerste kwartaal overwegend kleine winsten zien. Beleggers kijken onder meer uit naar de Europese inflatie- en werkloosheidscijfers en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 496,17 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 755,68 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden 0,2 procent hoger, Frankfurt daalde 0,1 procent.

Grootste stijgerGrootste stijger in de AEX was uitzender Randstad met een plus van 0,9 procent. Philips stond onderaan met een verlies van 0,5 procent. Het elektronicabedrijf verkoopt een belang van 80,1 procent van zijn ledcomponentenbedrijven Lumileds en Automotive Lighting aan investeerder Go Scale Capital. Philips verwacht dat de opbrengsten uit de verkoop uit zullen komen op circa 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro).

Heineken leverde 0,2 procent in. De bierbrouwer voert een reorganisatie door om zijn strategische doelstellingen eerder te bereiken en sneller in te kunnen spelen op groeimogelijkheden. Baggeraar Boskalis, die voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer wil benoemen tot commissaris, steeg 0,5 procent.

Lokale marktOp de lokale markt maakte Roto Smeets Group een koerssprong van bijna 12 procent. Een groep van zes grootaandeelhouders heeft een overnamebod uitgebracht op de operationele activiteiten van het drukkerijbedrijf. Het bod bedraagt 4 euro per aandeel ofwel in totaal 13,2 miljoen euro.

ProbiodrugProbiodrug won 6,5 procent. Het Duitse biotechnologiebedrijf leed over 2014 een nettoverlies van 11,4 miljoen euro. Volgens het bedrijf zijn de resultaten in lijn met de eigen verwachtingen. Probiodrug, dat medicijnen ontwikkelt tegen alzheimer, maakte in oktober zijn debuut op de beurs in Amsterdam.

Valuta en olieDe euro noteerde op 1,0763 dollar, tegen 1,0818 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent tot 47,84 dollar. Brentolie werd voor 1,3 procent minder verhandeld, op 55,54 dollar per vat.