Nieuws Actueel

Voorzitter belangenorganisatie LTO Noord Varkenshouderij: ‘We moeten blijven ondernemen’

Van onze redactie 22 juli 2015

Varkensstal Doesschot Christian van der Meij

Ondernemers die zich onderscheiden zijn spekkoper. "Kijk naar V&D en H&M. Beide verkopen kleding, maar de een heeft de slag gemaakt en de ander niet. Zo moet je onze sector ook zien. We moeten bewegen, blijven ondernemen,” zegt voorzitter Eric Douma van belangenorganisatie LTO Noord Varkenshouderij.

Vernieuwing "De burger vraagt om dit soort initiatieven.” Hij maakt wel een voorbehoud op het slagen ervan. "Nieuwe productiemethoden zijn vaak wel wat duurder. De burger kan vernieuwing dan wel met woorden stimuleren, cruciaal is hoe hij zich als consument gedraagt als hij bij de kassa staat." Het is vooral de ruimte, en het aantal varkens dat daarop wordt gehouden, dat de kostprijs bepaalt. Meer ruimte per varken verhoogt de kosten voor de boer. Maar volgens Doeschot hebben de varkens het in zijn nieuwe stal ook beter naar de zin. "De varkens moeten zich goed voelen. Dat is de basis en voor ons het belangrijkst."

Consument goed bedienen Douma juicht alle nieuwe initiatieven toe. "De marges zijn minimaal en als varkensboeren daar verbetering in weten te brengen met een noviteit, is dat goed voor de hele sector. Er hoeft wat mij betreft niet één systeem te komen voor alle varkens. We moeten de consument goed bedienen. Als die een loslopend bosvarken wil, moeten boeren daarop inspelen. Zo zijn er verschillende initiatieven van varkenshouderij en bedrijfsleven die bepaalde groepen consumenten aanspreken."

Jan en Caroline Doeschot in hun varkensstal in Ambt Delden waar varkens vanaf de hoogslaper toekijken. Foto: Christian van der Meij