Nieuws Actueel

Voorzitter van Stichting Dorpshoes Gelselaar: 'zzp'ers moeten hier terecht kunnen'

Van onze redactie 14 augustus 2015

Daan Ebbers en Wim Kossink Annina Romita

Café Florijn en De Benneker vielen als locaties af, gebouw De Klokslag bleef over. Daarvoor zijn nu plannen en tekeningen gemaakt en vergunningen aangevraagd. Het wachten is tot het sein vanuit de gemeente op groen gaat, zodat lokale aannemers kunnen beginnen met de renovatie van het oude pand van de Hervormde Kerk.

DoemscenarioHet is tot opluchting van Kossink, de voorzitter van de Stichting Dorpshoes Gelselaar. Want, beseft hij, als deze optie óók was afgevallen, zou het een heel moeilijk verhaal worden. "Ik denk dat de huidige werkgroep er dan mee was gestopt. Zij hebben er heel veel werk in gestoken, je weet niet hoe het dan verder was gegaan."

Het doemscenario? Geen dorpshuis. "Dat was funest geweest, een gevaar voor de Gelselaarse bevolking", vindt Kossink, die vooral het woord 'leefbaarheid' aanstipt als het over het dorpshoes gaat. "Er kan worden vergaderd, activiteiten vinden plaats vanuit één locatie; als je zo'n locatie niet hebt, dan wordt het een puinhoop."

Dat vindt ook Daan Ebbers, die in het volledig gerenoveerde gebouw straks de beheerder is. "Muziek, zang, toneel, de kerk, Gelselaars belang", somt hij slechts enkele partijen op die gebruik gaan maken van de ruimtes. "Hier kunnen verenigingen samenkomen, elkaar ook versterken. Als je allemaal op verschillende plekken zit, dan is dat ook voor de sfeer niet goed."

Zzp’ers Ook zou Kossink graag zien dat er in de toekomst zzp'ers terecht kunnen, die er een ruimte huren om daar bijvoorbeeld mensen te ontvangen. Maar of dat mag, is afwachten. Wethouder Han Boer heeft aangegeven na het zomerreces met een notitie te komen waarin verruimde mogelijkheden voor cultuurhuizen in Berkelland staan. De gemeenteraad buigt daar later het hoofd over.

Kostenplaatje Het kostenplaatje van het nieuwe dorpshart bedraagt naar verwachting ruim 400.000 euro. Daar zit de aankoop van het gebouw bij in. Dat bedrag moet volledig gesubsidieerd worden, uit verschillende provinciale-, gemeentelijke- en 'kleine kernen'- potjes, want de stichting wil zich niet in de schulden steken, geeft Kossink aan. Als alles volgens plan verloopt, start de verbouw in november en is het dorpshoes in april 2016 klaar voor gebruik.Daan Ebbers (links) en Wim Kossink voor De Klokslag, het toekomstige dorpshuis. Foto: Annina Romita