Nieuws Actueel

Vopak slaat zijn slag

Lotte Grimberg 20 augustus 2014

De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagochtend een gemengd beeld zien. Beleggers wachten op de vergaderingsnotulen van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag worden vrijgegeven. In Amsterdam werd de handel gesteund door goed ontvangen halfjaarberichten van Heineken en Vopak.

Beter"De Amsterdamse beurs doet het wat beter dan de rest van Europa, dankzij Heineken en Vopak. BAM staat daarentegen flink onder druk na een negatief analistenrapport. Het aandeel is het nieuwe speeltje geworden van speculanten. Voor de rest zijn de ogen gericht op de Fed. De notulen komen na sluiting van de Europese beurzen naar buiten en vrijdag spreekt Fed-voorzitter Yellen in Jackson Hole'', aldus handelaar Cees Smit van Today’s Beheer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend vrijwel vlak op 403,28 punten. De MidKap klom 0,9 procent tot 601,65 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stonden 0,3 tot 0,5 procent in de min.

TankopslagbedrijfVopak was veruit de sterkste stijger aan het Damrak, met een plus van bijna 17 procent. Het tankopslagbedrijf is iets positiever geworden over het bedrijfsresultaat voor dit jaar.

Heineken ging aan kop in de AEX met een winst van ruim 7 procent, na beter dan verwachte halfjaarcijfers. De bierbrouwer merkt nog weinig van de spanningen tussen Rusland en het Westen over de situatie in Oekraïne. De handelsoorlog tussen Rusland en het Westen bezorgt de Deense brouwer Carlsberg (min 3,4 procent) wel een stevige kater. Het bedrijf voorziet een flinke krimp in de Russische en Oost-Europese biermarkten en verlaagde zijn winstverwachting.

BodemonderzoekerFugro volgde Heineken op de voet met een plus van 3,8 procent. Beleggers waren positief verrast door de grote olievondst bij Australië, waarin de bodemonderzoeker een indirect belang heeft.

Bij de kleinere bedrijven vielen de halfjaarcijfers van bouwconcern Heijmans (min 2,7 procent) tegen. Concurrent BAM ging in de MidKap 14 procent onderuit. In een rapport van Kempen & Co werd het bouwbedrijf als een tikkende tijdbom bestempeld.

FusieIn Londen verloor Balfour Beatty 7 procent. Het Britse bouwbedrijf blijft zich verzetten tegen een fusie met Carillion (min 3 procent) en verwierp ook een derde aanbod van zijn eveneens Britse branchegenoot.

BeurshandelDe euro zakte woensdagochtend naar 1,3293 dollar en bereikte het laagste niveau sinds september vorig jaar. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag was de munt nog 1,3315 dollar waard. Een vat Amerikaanse olie werd 1,1 procent duurder en kostte 95,50 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,5 procent tot 102,11 dollar per vat.