Nieuws Actueel

Vraag vliegreizen zal toenemen

Lotte Grimberg 19 augustus 2014

Het ziet ernaar uit dat de toename van de vraag naar vliegreizen in de tweede helft van dit jaar zal versnellen, na een groeivertraging in de eerste jaarhelft. Dat schrijft de internationale brancheorganisatie IATA in een dinsdag gepubliceerd rapport.

TerugschroevenIATA stelt vast dat ondernemers zich de afgelopen maanden wat minder zorgen zijn gaan maken over de gevolgen van geopolitieke spanningen en het terugschroeven van het stimuleringsbeleid van de Federal Reserve, de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten. "Als die verbetering doorzet, wat nu de algemene verwachting is, voorzien wij een versnelling van de groei van het internationale luchtvervoer in de tweede helft van dit jaar'', aldus de belangenvereniging.

VliegticketsHet sentiment bij ondernemers is doorgaans een sterke indicator voor de toekomstige vraag naar vliegtickets. Na een scherpe stijging in de tweede helft van 2013 is het vertrouwen in de eerste helft van dit jaar iets afgenomen. Beide ontwikkelingen waren terug te zien in de vervoersstatistieken en financiële resultaten van luchtvaartmaatschappijen. De laatste maanden is weer sprake van enige verbetering, aldus IATA.

ZitplaatsenOndanks de over het algemeen zwakkere eerste jaarhelft is de verkoop van duurdere zitplaatsen, die met name gericht zijn op zakelijke reizigers, weer wat verder uit het dal gekropen. Er werden wereldwijd gemiddeld 3,9 procent meer tickets verkocht voor de business class of hoger, tegen een stijging van 3,7 procent voor de economy class.De zogenoemde premium tickets zijn een belangrijke winstmotor voor luchtvaartmaatschappijen. Nog geen 6 procent van het totale aantal reizigers maakt gebruik van de duurdere reisklassen, maar die passagiers zijn wel goed voor bijna 29 procent van de totale inkomsten uit het passagiersvervoer. Dat aandeel vertoont sinds de bodem van de markt eind 2012 een stijgende lijn.