Nieuws Actueel

Vrachtwagenchauffeurs in protest

Lotte Grimberg 6 juni 2014

Vrachtwagenchauffeurs voeren vrijdag op verschillende locaties actie uit protest tegen het uitblijven van een betere cao. Dit meldden de vakbonden.

Chauffeurs van pakjesbezorger UPS in de regio Amsterdam gingen in staking en ook vrachtwagenchauffeurs die supermarktketen Vomar bevoorraden laten hun trucks staan. Volgens bestuurder Egon Groen van FNV Bondgenoten doen ongeveer 50 mensen aan de acties mee.

Albert HeijnOok chauffeurs bij vier distributiecentra van Albert Heijn voeren actie. Het gaat om de locaties in Pijnacker, Zaandam, Zwolle en Tilburg. Volgens CNV Vakmensen betreft het een "publieksvriendelijke actie, die naar verwachting voor enig oponthoud zal zorgen bij de distributiecentra''. Later op de dag willen de chauffeurs een petitie aanbieden bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam.

LoonsverhogingInzet van de actie is een 1-jarige cao met een loonsverhoging van 3 procent. De onderhandelingen tussen de vakbonden en werkgevers in de transport en logistiek liepen eerder dit jaar vast op de looneis van de vakbonden.

De afgelopen tijd zijn er al diverse keren dit soort acties gevoerd. Onder de cao voor de sector transport en logistiek vallen zo'n 140.000 werknemers.

ConflictDe acties hebben vrijdagochtend niet geleid tot problemen bij de bevoorrading van de winkels van de supermarktketens, lieten woordvoerders van Vomar en Albert Heijn weten. Zij benadrukten dat de winkelbedrijven geen partij zijn in het conflict dat de vakbonden met de werkgevers in de transportsector hebben. De stakende chauffeurs zijn in dienst van transportbedrijven. Bij UPS was niemand bereikbaar voor een reactie.