Nieuws Actueel

'Vrachtwagenkartel actief'

Lotte Grimberg 20 november 2014

De Europese Commissie vermoedt dat een aantal vrachtwagenbouwers verboden prijsafspraken heeft gemaakt. Als dat wordt bevestigd door onderzoek, dan riskeren de bouwers flinke boetes. Donderdag stuurde Brussel een officiële aanklacht naar de truckfabrikanten.

InspectiesBrussel maakte niet bekend om welke truckbouwers het gaat, maar eind oktober berichtte persbureau Bloomberg al dat het zou gaan om DAF, Scania, MAN, Iveco en Renault Trucks. In januari 2011 deed Brussel samen met nationale mededingingsautoriteiten al onaangekondigde inspecties, onder meer bij DAF in Eindhoven en Scania in Breda.

FabrikantenEuropees commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) wilde ook desgevraagd niet zeggen om welke fabrikanten het gaat. "De officiële aanklachten gaan op dit moment uit en bedrijven moeten ook de kans hebben zich te verdedigen.''

HoogtepuntZe zei wel dat het gaat om "een groot aantal''. Het vermeende kartel zou tien jaar geleden op het hoogtepunt zijn geweest, maar nog steeds actief zijn, zei Vestager. Het kartel zou draaien om grote zware vrachtwagens.

BoetesBrussel kan bedrijven bij een bewezen kartel boetes opleggen tot 10 procent van de totale wereldwijde jaaromzet van de onderneming.

De commissie onderstreept dat het sturen van een officiële aanklacht nog niet de uitkomst van het onderzoek bepaalt.

TruckfabrikantenDAF Trucks bevestigde donderdag bericht te hebben ontvangen dat zij een ‘Statement of Objections’ van de Europese Commissie zal ontvangen. "Dit is een procedurele stap waarin de Europese Commissie haar voorlopige zienswijze uiteen zal zetten dat een aantal Europese truckfabrikanten binnen de EU betrokken is geweest bij mededinging beperkende handelspraktijken. DAF zal de ‘Statement of Objections’ bestuderen en een antwoord voorbereiden'', liet een woordvoerder weten.