Nieuws Actueel

Vredehof Uitvaartverzorging Almelo na metamorfose klaar voor afscheid op maat

Van onze redactie 17 september 2015

Herman Wormgoor Lenneke Lingmont

Juist in de laatste weken loopt de directeur rond voor de laatste finesses. Hier en daar even een tafel verzetten, nog een lampje ophangen. "We hebben heel wat discussies gehad. De medewerkers kijken vooral naar het praktische en ik naar het vriendelijke. Maar het is net als met een huis, het interieur moet ook groeien."

Warme uitstraling Het persoonlijke afscheid staat centraal in het vernieuwde uitvaartcentrum, waar de kleuren rood, blauw en geel de boventoon voeren. De aula is twee keer geverfd omdat het gevoel niet goed was met het nieuwe wit op de muren. "Het was te kil, niet warm genoeg", zegt de directeur. Omdat Vredehof juist naar een warme uitstraling toe wil, ging hij nogmaals om tafel met binnenhuisarchitect Marijn van Berkel. De muur werd nogmaals gesausd, dit keer met een licht- zandkleurige verf. Om de kist van de overledene staan halfronde bakjes zodat mensen er omheen kunnen zitten en de zaal kan verschillend worden ingericht: met zitjes of met rijen stoelen (bij een uitvaartdienst).

Tapijten Wormgoor wordt bovendien door de architect naar de veiling gestuurd om Perzische tapijten te kopen. Met als resultaat dat een wand is bekleed met grote en kleine tapijten in allerlei kleuren. "Het zijn handgeknoopte dingen dus er zit mensenwerk in. In de hal ligt een oud kleed op de grond. De stoelen in de koffiekamer zijn opnieuw bekleed, want waarom alles nieuw kopen als je ook nog materiaal hebt dat je kunt gebruiken. Er wordt heel verschillend over gedacht, de een vindt het mooi, de ander niet. Maar we halen ze niet weg hoor."

Biertje tappen Ook de koffiekamer heeft een andere uitstraling gekregen met nieuwe vloerbedekking, een ruimere opstelling van tafels en stoelen en foto's van Landgoed Twickel. Wat opvalt is de open keuken met bar. "Zo kun je zien wat er gebeurt en sneller reageren waardoor het contact met de families beter wordt. Als ze de bar zien, wil de familie misschien wel zelf een biertje tappen tijdens een afscheid. Ik verzin dat nu, weet niet of het gebeurt, maar het kán hier wel. Ook hoeven de mensen hier niet per se op een rijtje te staan, ze kunnen gewoon aan tafel zitten."

Huiskamergevoel Het kantoorgedeelte heeft een fris tapijt gekregen en wat nieuwe foto's en kunstwerken aan de wanden. Voor familieleden die hun naaste willen verzorgen en kleden is er een verzorgingsruimte. "De sfeer is daar heel anders dan in de kille, betegelde wasruimte die er naast ligt", zegt Wormgoor. "Je krijgt er eerder een warm huiskamergevoel, de sfeer is niet zo beladen, er mag zelfs gelachen worden."

Uitvaartcentrum Almelo aan de Willem de Clercqstraat 89 houdt zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur open huis. De dwarsfluitgroep van Kaliber Kunstenschool verzorgt bij de opening een muzikaal optreden.

Foto: Lenneke Lingmont

Foto's: Carlo ter Ellen