Nieuws Actueel

Vrieskou VS stuwt Europese industrie

Jeroen Jansen 9 januari 2014

Het koude weer in de Verenigde Staten is een opsteker voor de Europese industrie. Doordat de gasprijs in de VS flink is gestegen, is het prijsverschil met Europa afgenomen en dat is goed voor de concurrentiepositie van bedrijven aan deze kant van de Atlantische oceaan. Dat stelt het economisch bureau van ABN Amro in een donderdag verschenen rapport.

Grote Amerikaanse bedrijven betalen de laatste jaren relatief steeds minder voor aardgas dan hun Europese concurrenten, voornamelijk vanwege de opkomst van schaliegaswinning in de VS. Het extreme winterweer van de afgelopen weken heeft er echter voor gezorgd dat de vraag naar gas in Amerika fors is toegenomen, met als gevolg dat de prijs er flink is gaan stijgen.

De handelsprijs van aardgas in de VS ligt inmiddels zo'n derde hoger dan begin november, zegt ABN-econoom Hans van Cleef. In Europa, waar de weersomstandigheden nog steeds mild zijn, vond geen vergelijkbare prijsstijging plaats.

Europese bedrijven moeten nog steeds ruim 2,5 keer meer neertellen voor gas dan in de VS. Maar Van Cleef verwacht dat het prijsverschil de komende jaren verder zal afnemen. ,,Ik denk dat de gasprijs in Europa over 2 tot 3 jaar ongeveer twee keer zo hoog is als in de VS'', stelt de econoom. Hij gaat ervan uit dat de Amerikaanse gasprijs door economische groei verder zal stijgen, terwijl de prijzen in Europa juist iets zullen dalen als gevolg van gunstige prijsonderhandelingen met Rusland.

Ook de Amerikaanse olieprijs reageerde aanvankelijk op de komst van het koufront in de VS. Op deze markt blijken ontwikkelingen in het Midden-Oosten echter van meer invloed op de prijs, constateert Van Cleef. De laatste weken zijn olieprijzen juist weer aan het dalen als gevolg van geruchten dat Libië de productie van een belangrijk olieveld zal hervatten.

De extreme kou houdt de VS al weken in de greep. Op tal van plekken sneuvelden kouderecords. Zo daalde in Central Park in New York het kwik tot -15,5 graden Celsius. Het ijskoude winterweer heeft ook aan verschillende mensen het leven gekost. Volgens weerberichten heeft de kou deze week wel zijn hoogtepunt bereikt. Naar verwachting gaan de temperaturen vanaf nu stijgen en stopt het op veel plekken met vriezen.