Nieuws Actueel

Wolkendek spelbreker tijdens zonsverduistering (video)

Van onze redactie 20 maart 2015

Image 4815004

Oogartsen en opticiens buitelden afgelopen weken over elkaar heen met waarschuwingen. Kijk niet in de zon, als u vanmorgen de eclips wil zien! Maar de speciale brilletjes om de zonsverduistering veilig gade te slaan, zijn nergens meer te krijgen. De 200.000 gratis exemplaren die Pearle uitdeelde, vlogen de brillenwinkels uit. Ook de vooraad van de meeste webshops en sterrenwachten is uitverkocht.

Laskap Kijk niet door een cd. Een laskap is wel een veilig alternatief. Of een stevig stuk karton met een gaatje van een millimeter erin en een wit stuk papier erachter, waar de zon op wordt geprojecteerd. Ook een vergiet kan in combinatie met een wit vel papier fungeren als camera obscura: je ziet dan veel sikkeltjes. Klik hier voor meer manieren om naar de eclips te kijken.

Wreed lot Als de zon tenminste te zien is. Want met name in het westen en noorden van het land zouden wolkenvelden het natuurfeestje wel eens kunnen verpesten. De kans om daadwerkelijk te zien hoe de maan tussen 9:30 uur en 11:48 uurvoor de zon schuift, is het grootst in Brabant, Gelderland en Limburg. Voor amateurastronomen is dat een wrede speling van het lot, want juist in het noorden zou het effect van de zonsverduistering het grootst zijn, verklaart Marthijn Tabak van Weeronline. "In Maastricht bedekt de maan op het hoogtepunt om 10.37 uur maar 78% van de zon, in Den Helder 83%."

Temperatuur daalt Pikdonker wordt het dus niet. "Als het helder is, zie je dat de natuur zich opmaakt voor de nacht", zegt Andries Boone van de vereniging van publiekssterrenwachten LSPS. "De temperatuur daalt, je ziet de meest heldere sterren verschijnen en mogelijk stoppen vogels met zingen. Op plaatsen waar het bewolkt is, zal het alleen wat donkerder zijn."

Klik op de afbeelding voor een interactieve graphic:

x

Video: livestream van de eclips