Nieuws Actueel

Vrije tijd als banenmotor in Twente

Van onze redactie 6 februari 2015

Almelo pluste tussen 2009 en 2014 maar liefst 20 procent: er waren eind 2014 bijna 1.900 mensen werkzaam in de vrijetijdssector. Twenterand steeg met 17 procent naar 417 en Losser met 14 procent naar 700 banen.

VerliezerGrote verliezer in deze regio is Wierden waar de krimp in het aantal banen 16 procent was, naar 442 banen. Onder banen in de vrijetijdssector vallen alle fulltime, parttime en uitzendbanen in bijvoorbeeld de horeca, de cultuur en recreatiesector en de sport.

VakantiegedragDe groei in Twente is mede het gevolg van het vakantiegedrag van Nederlanders. Volgens het Continu Vakantie Onderzoek van onderzoeksbureau NBTC-NIPO heeft de economische crisis de afgelopen jaren daar slechts beperkt invloed op gehad. Geen last in OverijsselWe gingen niet minder vaak op vakantie, wel minder ver en wat goedkoper. Het aantal binnenlandse vakanties nam daardoor toe. Vorig jaar was er voor het eerst weer een daling te zien, van 3 procent in heel Nederland, maar opmerkelijk genoeg had Overijssel daar geen last van: in onze provincie steeg het aantal Nederlanders dat vakantie vierde juist met 3 procent.

244 miljoenVorig jaar brachten Nederlanders in totaal 1,2 miljoen toeristische vakanties door in Overijssel. Deze toeristen gaven hier maar liefst 244 miljoen euro uit, 20 miljoen meer dan het jaar ervoor. Deze provincie staat daarmee op de zesde plek in Nederland, na Gelderland, Limburg, Noord-Holland, Noord-Brabant en Drenthe. Het overgrote deel van de vakantievierders, meer dan 40 procent, koos in onze provincie voor een bungalowvakantie. Kamperen en hotels scoorden elk iets minder dan 30 procent. Twente is als toeristische regio binnen Overijssel het meest bekend: 85 procent van de ondervraagden kende de streek. Hoeveel toeristen er precies naar Twente kwamen is niet bekend. Die berekeningen heeft het Twents Bureau voor Toerisme in het voorjaar klaar.