Nieuws Actueel

Vrije val olieprijzen drukt Wall Street

Van onze redactie 12 december 2014

De leidende Dow-Jonesindex stond tijdens de middaghandel 1,1 procent in de min op 17.399 punten. De bredere S&P 500 leverde 0,8 procent in en stond op 2019 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,4 procent tot 4686 punten.

Een sterker dan verwachte toename van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten voorkwam zwaardere koersverliezen. Uit een voorlopig cijfer dat kort na opening van de handel werd vrijgegeven, bleek dat de stemming onder Amerikaanse consumenten sinds januari 2007 niet zo positief was als deze maand.

Sterkste daler

Technologieconcern IBM was de sterkste daler onder de hoofdfondsen in New York met een verlies van 2,8 procent. Chemiereus DuPont leverde 2,4 procent in. De sterkste stijger was Microsoft. De softwaregigant werd 0,7 procent meer waard. Entertainmentconcern Walt Disney won eveneens 0,7 procent.

Dienstverlener aan de olie-industrie Halliburton kreeg er 0,4 procent bij. Het bedrijf liet weten vanwege de daling van de olieprijzen duizend banen te schrappen. De maatregelen zijn volgens Halliburton noodzakelijk om de moeilijke marktomstandigheden het hoofd te kunnen bieden.

EPA