Nieuws Actueel

Vrije val op Chinese aandelenmarkt

Lotte Grimberg 8 juli 2015

De vrije val op de aandelenmarkten in China zette woensdag door. Maatregelen om de koersdalingen te stoppen en het vertrouwen onder beleggers te laten terugkeren, bleken vooralsnog weinig effectief. Een stroom aan Chinese bedrijven heeft inmiddels de handel in hun aandelen bevroren.

In totaal 1323 ondernemingen legden woendag de aandelenhandel stil. In Shanghai was dat het geval bij 353 bedrijven, of 32 procent van alle noteringen. Op de beurs in Shenzhen waren dat er 970, of 55 procent van het totaal aan genoteerde bedrijven.

Laagste peilDe Shanghai Composite Index, waar ook buitenlandse beleggers actief zijn, verloor woensdag 5,7 procent en sloot daarmee op het laagste peil sinds half maart. Bij opening kelderde de index nog zo'n 8 procent. De beurs in Shenzhen verloor 3,3 procent.

De Chinese overheid heeft inmiddels nieuwe maatregelen, zoals het leveren van liquiditeit, aangekondigd om de markten te ondersteunen. Die volgen op eerder genomen stappen als verplichte aandeleninkopen door staatsgerunde fondsen, het verbieden van beursgangen en nieuwe aandelenuitgiftes en renteverlagingen.

BeurswaardeChinese aandelen zijn sinds medio juni gemiddeld bijna een derde minder waard geworden. Volgens berekeningen van persbureau Bloomberg is in drie weken ruim 2900 miljard euro aan beurswaarde verdampt. Dat komt bijvoorbeeld neer op ruim vijftien keer het door het IMF becijferde bruto binnenlands product (bbp) van Griekenland in 2014.

Maandag leken de koersen even te stabiliseren, nadat de overheid al nieuwe maatregelen had aangekondigd om de aanhoudende koersdalingen te stoppen, maar dinsdag ging de markt opnieuw onderuit. Een verklaring toen van premier Li Keqiang, waarin hij probeerde zorgen over de economie weg te nemen, zorgde volgens kenners juist voor meer onrust omdat hij niets zei over de situatie op de beurzen.

"De autoriteiten hebben niet alleen gefaald in het stabiliseren van de situatie, ze hebben feitelijk het paniekniveau verhoogd'', aldus een vermogensbeheerder.