Nieuws Actueel

Vrijhandelsverdrag geeft multinational vrij spel

Caroline Spilt 1 april 2015

Macdonald ttip vs eu groot

Het handelsverdrag TTIP moet handel tussen de Verenigde Staten en Europa makkelijker maken. Volgens tegenstanders krijgen multinationals met het verdrag meer macht dan nu en dreigen belangrijke wettelijke afspraken verloren te gaan met de komst van het verdrag.

De Verenigde Staten en Europa onderhandelen momenteel nog over de overeenkomst. Tegenstanders van de overeenkomst zijn vooral bang dat multinationals aan Europa handelsvoorwaarden gaan dicteren om hun producten op de Europese markt te krijgen. Multinationals kunnen gaan dreigen met een fikse schadeclaim.

Bedreiging rechtsstaatGisteren heeft Gert Jan Segers van de Christenunie een motie ingediend waarin staat dat de TTIP de Nederlandse rechtsstaat en de democratie niet mag bedreigen. Volgens Segers ligt dit gevaar wel op de loer. Volgens het kamerlid kan McDonalds op deze manier bijvoorbeeld dwingen om afbreuk te doen aan arbeidsomstandigheden, werktijden en beloningen. ”Dat bedreigt de democratische besluitvorming. Het is potentieel zeer bedreigend dat je de democratie eventjes tussen haakjes zet en dat je rechtspraak privatiseert en op een plek zet waar het niet kan worden gecontroleerd”, aldus Segers. De motie is aangenomen.