Nieuws Actueel

In Turkije vrijspraak gevraagd voor journaliste Geerdink

Van onze redactie 8 april 2015

Image 4845873

De uitspraak wordt maandag verwacht. De in Turkije woonachtige Geerdink is beschuldigd van het bedrijven van propaganda voor een terroristische organisatie. Geerdink publiceert geregeld over de Koerdische zaak.

Volgens de aanklager kan ze op basis van de antiterreurwet niet worden veroordeeld. In het bewijs dat is aangedragen in de zaak tegen de Nederlandse, onder meer blog-, Twitter- en Facebookberichten, is namelijk niet opgeroepen tot geweld. Ook Geerdinks advocaat heeft vrijspraak gevraagd.

Ontspannen De hoofdrechter die Geerdinks zaak behandelt was woensdag niet aanwezig. Daarom moet de uitspraak wachten tot maandag.

Geerdink liet eerder al weten dat ze ,,redelijk ontspannen'' naar de zitting toe heeft geleefd. ,,Het is een heel dunne zaak, daarom denk ik niet dat ze me kunnen veroordelen'', aldus Geerdink. ,,Maar in Turkije blijft het toch altijd wat spannend.''

De journaliste werd in januari kort aangehouden. Dat gebeurde tijdens een bezoek van minister Bert Koenders aan Turkije. Die dreigde daarop het land te verlaten als Geerdink niet direct zou worden vrijgelaten.