Nieuws Actueel

'Vrijwel vlakke opening voor Damrak’

Van onze redactie 10 juni 2015

Image 4988871

,,Het ziet er niet zo spannend uit voor de Europese beurzen. Wall Street kwam dinsdag amper in beweging en ook op de Aziatische markten zijn de koersuitslagen beperkt. Er is weinig richtinggevend nieuws en er staan geen belangrijke macrocijfers op het programma. In Europa blijft het Griekse schuldendrama boven de markt hangen en in de VS blijft men zich afvragen wanneer de rente zal worden verhoogd", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

De Griekse premier Alexis Tsipras zou woensdag opnieuw met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande rond de tafel gaan zitten. Volgens persbureau Reuters is de ontmoeting echter afgeblazen. Griekenland heeft dinsdag nieuwe voorstellen ingediend bij Brussel voor een oplossing van de schuldencrisis. De schuldeisers zouden die plannen echter naar de prullenbak hebben verwezen.

Ahold

Bij de bedrijven zal Vopak mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Zwitserse bank UBS schroefde zijn aanbeveling voor het tankopslagbedrijf op.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) liet weten Ahold te hebben uitgenodigd om opheldering te geven waarom het concern de fusiebesprekingen met Delhaize met een vertraging van drie dagen in de openbaarheid bracht. Tot nu toe is Ahold volgens de organisatie het antwoord schuldig gebleven op vragen over ,,mogelijk lekken van koersgevoelige informatie''.

Beurzen

De belangrijkste beurzen in het Verre Oosten lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. De Nikkei in Tokio noteerde kort voor sluiting van de markt vrijwel ongewijzigd, ondanks een onverwachte stijging van de Japanse machineorders. Beleggers bleven voorzichtig na de flinke verliesbeurt op de Japanse beurs van een dag eerder.

De aandelenbeurzen in New York bleven donderdag hangen rond de slotstanden van maandag. De Dow-Jonesindex sloot nagenoeg onveranderd op 17.764,04 punten en de S&P 500 steeg minder dan een punt tot 2080,15 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent tot 5013,87 punten.

Europa

De Europese aandelenbeurzen sloten dinsdag met bescheiden verliezen. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,1 procent lager op 474,70 punten en de MidKap sloot onveranderd op 721,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,2 en 0,6 procent.

De euro stond woensdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1297 dollar, tegen 1,1275 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 60,97 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,8 procent tot 65,40 dollar per vat.

EPA