Nieuws Actueel

Vrijwilligers bedolven onder de goede gaven

Van onze redactie 7 september 2015

Image 5217741

'Lieve allemaal, kijk eens in je kledingkast of op zolder,' zo luidde de oproep van de Eindhovense Annemarie van Houte (32) op Facebook. Dat lieten mensen zich geen twee keer zeggen. Voor de verpleegkundig adviseur van het asielzoekerscentrum (azc) in Budel het wist zat ze tot over haar oren in de spullen. En tot haar grote verbazing mag Annemarie vanavond in de talkshow RTL Late Night van Humberto Tan over haar actie vertellen. "Dit wordt allemaal veel groter dan ik ooit had gedacht."Dat gevoel komt de twee yogaschoolhoudsters Anna Smit (36) en Steffi de Pous (32) uit Amsterdam bekend voor. Waar de meeste mensen bij hulp denken aan dekens, medicijnen en eten, kozen zij ervoor draagdoeken in te zamelen, zodat vaders en moeders de kinderen op hun lange weg naar het Westen dicht bij zich kunnen dragen. Binnen een week waren er alleen al ruim 200 inzamelpunten verspreid over Nederland, België en Luxemburg. Met honderden, zo niet duizenden doeken en draagzakken reist het duo op 25 september naar het Griekse eiland Lesbos vlak voor de kust van Turkije. Er gaat zelfs een heuse draagdoekconsulente met hen mee.

Met twee tassen vol spullen komt een moeder binnen bij hun Yogaschool Sukha. De tassen van deze moeder zitten vol met schoeisel, rode regenlaarsjes en kinderspeelgoed. Er zit zelfs een opvouwbare tunnel bij waar peuters doorheen kunnen kruipen. ,,Het is superlief, maar wij moeten ons echt richten op draagdoeken,'' legt Anna Smit verontschuldigend uit. ,,Misschien dat we online even kunnen kijken of er een ander initiatief is hier in de buurt waar ze wel iets kunnen met uw spullen.''Dan wordt de aandacht van Smit alweer gevraagd voor haar eigen actie. Buiten manoeuvreert een groene Volkswagen Transporter achteruit de stoep van de Ceintuurbaan op. Eén voor één lopen mensen met dozen vol draagdoeken richting het busje. ,,Treintje! Treintje! Makkelijker!'' roept een vrijwilliger. Pardoes is het niet meer ieder voor zich, maar worden de dozen gebroederlijk aan elkaar doorgegeven. In heel Nederland lijkt het alsof dit weekend tot vluchtelingen-actieweekend is omgedoopt.

KinderkledingNiet alleen particuliere initiatieven worden overstelpt met spullen. De steun uit het land voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) was dit weekend zo overweldigend, dat medewerkers van de opvang voor asielzoekers van gekkigheid niet meer wisten wat ze met de aangedragen spullen moesten. ,,De mensen moeten wel eerst even bellen, voordat ze met een vrachtwagen vol met kinderspeelgoed en kinderkleren naar een COA rijden,'' waarschuwt COA-zegsman Jan-Willem Anholts. ,,Straks komen ze aan bij een opvang waar bijvoorbeeld alleen maar volwassen mannen zitten.''Volgens de woordvoerder wordt het COA 'overspoeld met nieuwe initiatieven'. Zo kwam in Assen een bestelbus met brood aan, terwijl er aan eten geen behoefte was. ,,We vinden de bereidwilligheid van mensen echt geweldig, maar om teleurstellingen te voorkomen moeten mensen eerst hun ideeën melden.''Om de spullen toch goed terecht te laten komen gaat het COA een samenwerking aan met andere organisaties zoals Vluchtelingenwerk Nederland, Stichting Vluchteling en het Rode Kruis. ,,En wat overblijft aan kleding, dat sturen we door naar het Leger des Heils.''