Nieuws Actueel

Vroomshoopse Aufderhaar Kunststof Recycling B.V. biedt excuses aan voor vliegenplaag

Van onze redactie 7 juli 2015

John Aufderhaar Kunststof Recycling Bert Kamp

,,We treffen vanaf nu maatregelen, zodat dit niet weer gebeurt", zegt eigenaar Aufderhaar van het bedrijf over de vliegenplaag die Vroomshoop teisterde. Hij noemt de invasie van vliegen pure overmacht en bijzonder vervelend voor zowel omwonenden als het bedrijf zelf.

Grote hoeveelheid insecten Vanaf vorige maand klaagden bewoners die in de nabijheid van het bedrijf wonen over een vliegenplaag. Buurtbewoners uitten hun grieven bij de gemeente over de grote hoeveelheid insecten die het onmogelijk maakte om buiten te zitten of buiten te eten. Bron van de kwelling bleken balen met recyclemateriaal te zijn op het terrein van Aufderhaar Kunststof Recycling B.V.

VliegenDe ondernemer werd vorig jaar september eigenaar van het bedrijf dat kunststofverpakkingen wast en recyclet. In mei zou de was- en recyclelijn gebruiksklaar zijn. Er trad echter een vertraging op van drie weken terwijl de grondstoffen al wel werden aangeleverd. De temperaturen werden hoger en vliegen vergaarden zich een plek in balen met kunststof verpakkingen. "We zagen zelf de zwarte vliegen verschijnen en werkten met man en macht om de achterstand in te halen. Dit deden we door extra productiecapaciteit aan te wenden en met de hulp van alle medewerkers", zegt Aufderhaar.

Mediahype "Helaas vonden de vliegen hun weg in de buurt, waarna een enorme mediahype ontstond. Iedere vlieg die landt in Vroomshoop komt nu zogenaamd bij mij weg. Er werden op social media zelfs foto's geplaatst van balen afval. Dat schoot me in het verkeerde keelgat. Dit bedrijf zamelt geen afval in, maar gesorteerde kunststoffen. Ook werd in de media de suggestie gewekt dat wij niet bereikbaar zouden zijn voor commentaar. Bereikbaar zijn we wel degelijk. Een twitteraar die zich kritisch uitliet over de hele kwestie komt op uitnodiging van ons deze week langs. We staan op goede voet met de gemeente die ons gesteund heeft om dit probleem te verhelpen. De overlast is nu verholpen en nog steeds komt de gemeente iedere week controleren. In de buurt hebben we gratis vliegenzakken met een lokmiddel uitgedeeld."

MaatregelenAufderhaar neemt nu maatregelen om problemen in de toekomst te voorkomen. De partijen grondstoffen die vanaf nu het bedrijfsterrein bereiken, worden voordien al ingespoten met anti-insectenspray. "Van Roelie Boertie hebben we een kaartje ontvangen namens de hele buurt waarop staat dat die ons bedankt voor de medewerking. Bij deze bieden wij iedereen die hinder ondervond onze oprechte excuses aan. Hopelijk kunnen we het nu achter ons laten."

Foto: Bert Kamp