Nieuws Actueel

Vrouw is klapstoel van economie

Martijn Vervest 23 april 2015

Klapstoel vrouw groot

Lof Magazine verschijnt vanaf nu één keer per jaar. Thema van deze jaareditie is het Nieuwe Leiderschap. Leiderschap dat in het teken staat van transparantie, verbinding en andere ‘feminiene’ kwaliteiten. Op grond van interviews met leiderschapsdenkers als Joris Luyendijk, prof. Yvonne Benschop en prof. Jaap Winter pleit Lof Magazine voor intuïtie en hart terug in de boardroom.

Lees ook: Bussemaker wil geen excuustruus'Moederschap is geen ballast'

Ook al is het volgens Joris Luyendijk een 'ontsnappingsfantasie' te denken dat vrouwen betere mensen zijn, toch pleiten de opiniemakers voor meer vrouwelijke invloed in de boardroom. Maar het blijkt lastig om het stereotype denken te doorbreken. Prof. Yvonne Benschop: "Voor beeldbepalende posities met veel afbreukrisico’s willen bedrijven iemand die ze kunnen vertrouwen. Onbekend maakt onbemind."

Dat is een van de redenen dat minister Bussemaker en VNO-NCW-voorman De Boer de – inmiddels omstreden – database Topvrouwen.nl hebben opgericht. In vier maanden tijd zijn ruim 700 vrouwen aangemeld die geschikt zijn voor een topfunctie in het bedrijfsleven. Volgens Gerdi Verbeet, kwartiermaker van de database, bewijst dit dat er voldoende vrouwelijk talent in ons land is dat staat te trappelen om te besturen. Maar: "Vrouwen zijn de klapstoelen van de economie," aldus Verbeet. "Ze worden naar believen tevoorschijn gehaald en opgeborgen. De vanzelfsprekendheid dat vrouwen goed zijn, is er nog niet. Ik ben blij dat deze editie van Lof het tegendeel bewijst."

Jolanda Holwerda, oprichter en hoofdredacteur Lof: "We denken bij 'leider' nog altijd aan een man. Aan ‘masculiene’ eigenschappen als assertiviteit, besluitvaardigheid en directief zijn. Om je in de top staande te houden, moet je over een grote portie ego en manifestatiedrang beschikken. Deze editie van Lof laat zien dat leiderschap niet gaat over ego, maar over animo: door hoofd en hart te verbinden breng je vooruitgang."