Nieuws Actueel

Vrouwelijke dader krijgt hulp bij seksueel misbruik

Van onze redactie 13 december 2014

Miriam Wijkman van de Vrije Universiteit Amsterdam promoveert maandag 15 december op haar onderzoek naar kenmerken van vrouwelijke zedendelinquenten. Tussen 1993 en 2005, die jaren die zij onderzocht, waren er 135 politiedossiers over vrouwelijke zedendaders.

Moeder Dat is het topje van de ijsberg, omdat het, ook bij politie en justitie, niet op het netvlies ligt dat vrouwen daders kunnen zijn. Ze waarschuwt daarom dat er bij incestzaken niet alleen gekeken moet worden naar de man, maar ook naar de (stief)moeder. Dat gebeurt nu te weinig, vermoedt zij.

Groepsdruk De meeste vrouwen krijgen bij hun misdaad hulp van een mededader en dat is meestal wel een man. Van de minderjarige misbruiksters zegt twee derde dat ze toegaven aan groepsdruk, de anderen dat ze de mededader nodig hadden om de misdaad te kunnen plegen. "Maar een deel gebruikt dat als strategie voor de rechtszaak om hun aandeel te minimaliseren, dus ze zijn echt niet allemaal slachtoffer", waarschuwt de promovenda. "Het medeplegen is een grijs gebied: beide daders wijzen naar elkaar."

Wraak De meeste vrouwen maken 1 slachtoffer, meestal een meisje of vrouw. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de seksuele voorkeur van de mannelijke mededader. Vrouwelijke misbruikers hebben opvallend genoeg meestal geen seksuele motieven, maar willen wraak nemen bijvoorbeeld op de nieuwe vriendin van hun ex. Bij 98 procent van de daders is geen seksuele stoornis gevonden.

Maar die cijfers zeggen niet alles. "Er is weinig onderzoek naar gedaan. De methoden daarvoor zijn gebaseerd op mannen. Hoe opwinding zich manifesteert bij mannen is heel anders dan bij vrouwen", verklaart Wijkman.