Nieuws Actueel

Vrouwen geven langer borstvoeding

Van onze redactie 17 april 2015

Image 4861594

De reden dat vrouwen langer doorgaan met borstvoeding, is waarschijnlijk omdat er de laatste jaren meer aandacht voor is zowel in de maatschappij als in de zorg. Op consultatiebureaus wordt er meer over gesproken en bijvoorbeeld diverse cafés hebben een sticker op de deur dat borstvoeding gevende vrouwen welkom zijn.

De voornaamste reden voor vrouwen om hun pasgeboren baby borstvoeding te geven is omdat moedermelk gezond is. De voornaamste reden om er weer mee te stoppen is omdat ze te weinig melk hebben of omdat het erg pijnlijk is. In de eerste twee weken na de geboorte is de grootste daling te zien. TNO doet sinds 2001 onder ruim 1700 vrouwen onderzoek naar het percentage moeders dat borstvoeding geeft.

Hoogopgeleid

Het percentage moeders dat direct na de geboorte begint met borstvoeding ligt al jaren gemiddeld rond de 80 procent. Hoogopgeleide moeders beginnen vaker met borstvoeding (negen op de tien) dan laagopgeleide moeders (een kleine zeven op de tien).

Uit internationale cijfers van vorig jaar blijkt dat het aantal vrouwen in Nederland dat borstvoeding geeft Europees gezien redelijk laag is. Maar het aantal vrouwen dat lang, dus na zes maanden nog steeds, haar kind de borst geeft is Europees gezien gemiddeld.