Nieuws Actueel

Vuilnisdiensten Amsterdam laten het vuilnis staan

Lotte Grimberg 13 juni 2014

Medewerkers van de gemeentelijke buitendiensten in Amsterdam leggen van maandag tot en met woensdag het werk neer. Zij zullen drie dagen lang niet het vuilnis ophalen, prullenbakken legen, de straten vegen en het groen snoeien. Ook de stratenmakers van de gemeente doen mee met de staking, liet Abvakabo FNV vrijdag weten.

OnderhandelaarsDe medewerkers strijden al ruim een jaar met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. De vakbonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent dit jaar. Ook willen ze dat er afspraken worden gemaakt over werkgelegenheid. "De onderhandelaars van de VNG weigeren tot nu toe met een concreet bod te komen'', zegt de vakbond.

AfvalserviceAlle Amsterdamse stadsdelen en Afvalservice West, een organisatie die de inzameling van huishoudelijk afval verzorgt, doen mee met de actie. Ook de collega's van soortgelijke diensten in Groningen en Utrecht doen mee. Bij calamiteiten, branden of risico's voor de volksgezondheid worden wel ploegen ingezet. "We zijn er niet op uit om de stad in gevaar te brengen'', verklaarde een woordvoerder van Abvakabo FNV.

Op woensdag 18 juni is er een landelijke actiedag. Gemeentemedewerkers uit het hele land komen dan naar Hendrik Ido Ambacht, waar ze hun eisen voor een nieuwe cao kracht willen bijzetten bij een jaarcongres van de VNG dat daar plaatsvindt.